Авион у којем је страдао Хамаршилд ипак оборен?

После 56 година, истрагом откривени докази према којима је авион у чијем је удесу 1961. године погинуо генерални секретар УН Даг Хамаршилд вероватно оборила друга летелица, наводи "Гардијан". Претходно, две британске истраге су тврдиле да је авион пао због грешке пилота.

Смрт генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршилда дуже од пола века представља једну од највећих мистерија у међународним односима, тим пре јер је само мали број упућених веровао у ваљаност навода британских истрага, према којима је удес авиона ДЦ-8 у централној Африци приписиван грешкама пилота.

Сада већ бивши шеф УН Бан Кимун је прошле године, суочен са серијом нових детаља у вези са смрћу славног претходника, одобрио покретање нове истраге, која је коначно почела у фебруару под вођством Мухамеда Чанде Охмана, бившег кенијског судије.

Охманов извештај је недавно предат генералном секретару УН Антонију Гутересу, а изводе из тог документа објавио је британски Гардијан.

Суштински, нови извештај се наслања на изјаве француског дипломате Клода де Кемулара, којем је белгијски пилот и плаћеник у Родезији тврдио да је, у жељи да скрене Хамаршилдов авион са курса, испалио неколико упозоравајућих хитаца, па је грешком оштетио и крило авиона у којем се осим шефа УН налазило још 15 особа.

Охман је, такође, навео да су претходне истраге, из непознатих разлога, игнорисале изјаве сведока који су током ноћи осим Хамаршилдове видели још једну летелицу.

Занемаривана је и изјава Харолда Џулијена, једног од путника авиона који је преминуо неколико дана после удеса. Џулијен је медицинском особљу рекао да је, пре пада летелице ДЦ-8, видео "искрице" у ваздуху.

Охман тврди и да британске и америчке обавештајне службе, које су у то време вредно прислушкивале службенике УН у том делу Африке, вероватно у тајним архивама имају податке који би могли бити од користи за утврђивање истине о смрти шефа УН и још 15 особа.

Нови извештај се, између осталог, заснива и на свежим информацијама које су доставиле владе САД, Велике Британије, Белгије, Канаде и Немачке.

Хамаршилд, шведски дипломата који је 1953. године изабран на место генералног секретара УН, у септембру 1961. године је покушао да издејствује примирје између Владе Конга и побуњеника из региона Катанга, које су здушно подржавале компаније за експлоатацију руде и плаћеници из Европе.

Шеф УН је, у авиону ДЦ-8, летео из Киншасе у град Ндола у садашњој Замбији, како би присуствовао разговорима британских колонијаних власти са побуњеницима. Авион се срушио 17. септембра 1961. године.

У новом извештају се, такође, наводи да је Француска, тајно, испоручила побуњеницима три авиона "фуга", који су употребљавани у нападима на друге авионе у том региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара