Велика излазност на референдуму ирачких Курда, у току бројање гласова

Изборна комисија у ирачком Курдистану је саопштила да је у понедељак на референдуму о независности гласало 72 одсто грађана с правом гласа, односно 3,3 од 4,58 милиона бирача.

У ирачком Курдистану у току је пребројавање гласова са референдума о независности тог региона, који је прошао мирно са великим одзивом бирача, пренео је Радио Слободна Европа.

Коначни резултати референдума, који није обавезујући, очекују се у року од 72 сата, мада би прелиминарни резултати могли да буду објављени већ данас.

Након што је немачка новинска агенција ДПА објавила да први резултати изборне комисије показују да је више од 90 одсто људи подржало независност, ирачки премијер Хајдар ел Абади саопштио је да неће преговарати с курдским лидерима о "неуставном" референдуму.

Председник ирачког Курдистана Масуд Барзани рекао је да је референдум први корак у дугом процесу преговора о независности.

Гласање у провинцијама ирачког Курдистана и на спорним територијама на које полажу право и Багдад и курдске власти одржано је упркос упозорењима Багдада, али и Уједињених нација, САД, Турске и Ирана да ће референдум изазвати тензије у региону и да ће скренути пажњу с борбе против Исламске државе.

Ирачки председник је рекао да ће Багдад предузети све "неопходне мере" да заштити јединство земље и упозорио да би гласање "могло да изазове етничке поделе, излажући Ирачане катастрофалним опасностима".

Генерални секретар УН Антонио Гутерес упозорио је на "потенцијално дестабилизујуће" последице референдума, пренео је АП.

Гутерес је рекао да сва отворена питања федералне власти и владе у Курдистану треба да буду решена "кроз организован дијалог и конструктивни компромис".

САД су изразиле "дубоко разочарање" због "једностраног" гласања које ће повећати нестабилност у курдском региону.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт изјавила је да се САД противе мењању граница у Ираку, упозоривши да би Исламска држава и други екстремисти могли да искористе "нестабилност и раздор".

Против референдума упозоравали су и званичници Турске и Ирана, у којима такође живи велики број Курда.

Иран је референдум окарактерисао као "погрешно гласање у погрешно време" и поновио своју подршку територијалном интегритету Ирака.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је војном интервенцијом у Ираку као одговор на одржавање референдума.

Ердоган је истакао да је независност Курда неприхватљива за његову земљу и да је то питање "преживљавања", пренео је АП.

И сиријска влада противи се аутономији сиријских Курда у својој земљи, мада сиријски Курди истичу да њихов циљ није независност већ останак у децентрализованој Сирији, навео је Ројтерс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво