Пољска попустила у спору са ЕУ

Председник Пољске Анджеј Дуда је представио два нова закона из контроверзне реформе правосуђа на коју је овог лета ставио вето, а у новим законима изашао је у сусрет неким замеркама Европске комисије.

Ограничио је моћ владајуће странке Право и Правда и њеног министра правде над судијама, али је предложио проширење својих надлежности, због чега ће морати да се мења Устав Пољске.

"Избор судија и чланова Републичког судијског савета не сме да буде једностраначки. Мора да буде на основу договора партија", објаснио је Анджеј Дуда.

У његовом предлогу закона о Републичком судијском савету нови параграф да чланове бира парламент тропетинском већином, за коју су владајућој партији Право и Правда потребни и гласови опозиције.

У овом сазиву конзервативци из Права и Правде Јарослава Качињског имају комотну већину у оба дома, тако да се тешко може очевати договор три петине посланика око неког кандидата.

Дуда је зато предложио да се прошире надлежности председника Пољске, тако да, ако Сејм не успе за два месеца да изабере члана судијског надзорног савета, изабраће ће га он.

Будући да то решење крши Устав и даје председнику исувише велика овлашћења, Дуда је предложио да се промени Устав и позвао представнике парламентарних странака данас поподне на консултације да ли је могуће да се нађе двотрећинска већина гласова за такве измене Устава.

Дуда је такође прихватио замерке Европске комисије и Савета Европе да је недопустиво да се одједном распусти Врховни суд, а да генерални тужилац и министар правде Збигњев Жобро одлучује ко је од судија подобан да остане у новом сазиву.

Наиме, председник је у свом новом закону о Врховном суду предложио да све судије са 65 година одлазе у пензију, али да шеф државе може да одобри даљи останак судије на функцији.

У пољско правосуђе уводи се право грађана на ванредну жалбу на пресуду изречену на њихову штету, те и када постане правоснажна, још једном може да је размотри Врховни суд.

Аналитичари оцењују да данашњим предлозима закона, Дуда улази у сукоб с Качињским који је очекивао да ће бити замењен цео Врховни суд, али ће, по председниковом предлогу, отићи ће у пензију максимално 40 одсто судија.

Потпредседник Ероспке комисије Франс Тимерманс казао је данас да ће она пажљиво размотрити нову реформу правосуђа.

Тимерманс је раније подсетио да је независно правосуђе у свакој од чланица кључно и за све остале чланице, зато што су судије једне земље, истовремено и судије ЕУ.

У јулу, када је Дуда ставио вето на реформу, десетине хиљада Пољака су демонстрирале одбрану независности судова.

Премијерка Беата Шидло је тада оптужила председника Дуду да је ветом одложио реформу коју грађани чекају 28 година и тврдила да владајућа странка Право и Правда неће попустити ни пред демонстрацијама, ни пред критиком Европске уније и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи