Меркел: Бићу канцеларка пуне четири године

Ангела Меркел изјавила је да намерава да пуне четири године буде канцеларка, након што су њени конзервативци освојили највише гласова на изборима, али сматра да формирање владе у њеној земљи није "најхитнији случај" у Европи.

"Моја прошлогодишња одлука (о кандидатури за пун мандат) није зависила од процента гласова које сам добила", рекла је Меркелова, пренео је Ројтерс.

Изразила је уверење да су гласачи сада рекли своје и да би партије требало да прихвате исход избора и покушају да формирају владу, избегавајући нове изборе.

Навела је да не зна када ће Немачка добити нову владу, али сматра да њена земља није "најхитнији случај" у Европи, подсетивши да Холандија, месецима после избора, још нема нову владу, преноси АП.

"Уверићу своје колеге да ће Немачка деловати одговорно у фази у којој смо током транзиције", поручила је канцеларка.

Упитана да ли ће десничарска Алтернатива за Немачки (АфД) на било који начин утицати на немачку политику, Меркелова је кратко одговорила: "Не верујем".

Меркелова се суочава са компликованим задатком формирања нове владе после избора, пошто њени досадашњи коалициони партнери – социјалдемократе – најављују да ће прећи у опозицију, па ће она сада размотрити трочлану алијансу са два нова партнера, што би могло да потраје недељама или чак месецима, наводи америчка агенција.

Према званичним прелиминарним резултатима, демохришћани Ангеле Меркел су на јучерашњим парламентарним изборима освојили 33 одсто гласова, а прате их социјалдемократе са 20,5 одсто.

На трећем месту налази се АфД са 12,6 одсто гласова, а иза ње Слободна демократска партија са 10,7 одсто.

Левица је освојила 9,2 одсто, док су Зелени освојили 8,9 одсто гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи