Хашки трибунал последњи пут био отворен за јавност

Трибунал у Хагу за бившу Југославију у недељу је посетило више од 900 грађана и медија, који су последњи пут имали прилику да "завире иза завесе" пред затварање овог ад хок суда, 31. децембра 2017. године, саопштено је из Хага.

Током "Отвореног дана" Трибунала посетиоци су обишли суднице, присуствовали пројекцијама најновијих документарних продукција Трибунала и прегледали изложене артефакте из његових архива.

Међународни суд за бившу Југославију, познатији као Хашки трибунал, први је суд за ратне злочине које су креирале Уједињене нације и први међународни трибунал од Нирнбершког и Токијског процеса.

Током 24 године рада, како је саопштено, "Хашки трибунал је направио значајне кораке у настојању да се приведу правди одговорни починиоци најтежих злочина, као што су ратни злочини, злочини против човечности и геноцид".

Током посете председник Трибунала Кармел Ађијус говорио је о значајним постигнућима Трибунала током 24 године рада, посебно истичући његову улогу у борби против некажњивости.

Посету грађана "Отворени дан" организовала је општина Хаг, како би тамошњој јавности дала могућност да сазна више о свакодневним функцијама и циљевима те институције.

број коментара 0 пошаљи коментар