Ердоган прети војном интервенцијом у Ираку

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је војном интервенцијом у Ираку као одговор на одржавање референдума ирачких Курда о независности. Ердоган и Путин телефоном о курдском референдуму.

Ердоган је истакао да је независност Курда неприхватљива за његову земљу и да је то питање "преживљавања", пренео је АП.

Ердоган је рекао да се у Турској на граници према Ираку, у овом моменту одржавају војне вежбе и додао да се турска војска не налази без разлога на на граници.

"Ми можемо да стигнемо преко ноћи", нагласио је председник Турске.

Ердоган је рекао да ће Анкара затворити границу према северном делу Ирака због референдума о независности ирачких Курда.

Он је ирачким Курдима запретио да ће им блокирати кључан извоз – извоз нафте, пренео је АФП.

Гранични прелаз Хабур биће затворен и за улазак и за излазак, рекао је Ердоган и истакао да је референдум нелегитиман.

"Након овога, видећемо коме ће продавати нафту. Вентил је код нас, готово је када га затворимо", рекао је Ердоган.

Курдистан можда очекују санкције због референдума

Турска је упозорила ирачки Курдистан да би могле да их очекују санкције због необавезујућег референдума о независности који се одржава данас и који Турска оштро осуђује.

Премијер Турске Бинали Јилдирим рекао је на телевизији да турска министарства раде на детаљима санкције, као и то да је криза стигла до тачке са које нема повратка, додавши да ће "надолазећи процес најавити нелагодне развоје", преноси АФП.

Јилдирим је раније назвао референдум грешком и авантуром, рекавши да ће Турска пре свега преузети политичке, дипломатске и економске мере у складу са "дешавањима на терену", док је и војна операција, такође, опција. 

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу упозорио је Ирак да ће Анкара војно интервенисати уколико се на мети нађе популација Туркмена у Ираку.

Чавушоглу је рекао да Анкара види себе као заштитника туркменске етничке мањине у Ираку, а поготово нафтног града Киркука, који су Курди запосели 2014. године док су се ирачке снаге повлачиле пред налетом терористичке групе Исламске државе, преноси Ројтерс. 

Широм ирачког Курдистана грађани се данас изјашњавају на референдуму о незвисности тог региона од Ирака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара