Рака, у нападима коалиције предвођене САД 84 цивилне жртве

Организација "Хјуман рајтс воч" саопштила је да су раније ове године у ударима коалиције коју предводе САД у Раки погинула најмање 84 цивила, међу којима и десетине деце.

Према наводима организације "Хјуман рајтс воч", погођена су места у два града - школе у којима се налазе расељене породице у селу Мансура, западно од Раке, као и пекара и пијаца у граду Табка.

Такође се наводи да су сведоци потврдили да су борци терористичке групе, тзв. Исламске државе били виђени на оба места, али и да је велики број цивила био присутан, преноси АФП.

Организација наводи и да се први напад догодио 20. марта ове године и да је убијено најмање 40 људи, укључујући 16-оро деце, а мета је била школа Бадија у селу Мансура. Други напад догодио се 22. марта и убијено је најмање 44 особе, укључујући и 14-оро деце на пијацу и у пекари у граду Табка.

"Ови напади убили су десетине цивила, укључујући децу, која су се крила у школи или чекала у реду за хлеб. Ако коалиционе снаге нису знале да има цивила на им местима, морале би добро да се запитају какве то обавештајне податке користе да потврде своје мете, јер очигледно нису довољно добри", рекао је заменик директора за ванредне ситуације "Хјуман рајтс воча", Оле Солванг.

Коалиција је саопштила да предузима све могуће мере како би се избегла цивилне жртве и истражује веродостојне наводе о смрти цивила.

Августа ове године, коалиција је признала да је 624 цивила убијено приликом њихових напада на Сирију и Ирак од 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво