Демохришћани траже коалиционе партнере, најближи влади либерали и Зелени

Немачка изборна комисија потврдила је јутрос да су демохришћани Ангеле Меркел победници парламентарних избора са 33 одсто гласова. Немачка Социјалдемократска партија (СПД) је друга са освојених 20,5 одсто гласова. Десничарски АфД је освојио 12,6 одсто гласова и први пут ће ући у парламент. Довољно гласова за улазак у Бундестаг имају и либерали ФДП, Зелени и Левица.

Немачка канцеларка Ангела Меркел биће четврти пут на челу Владе. Њени конзервативци освојили су већину, а она је поручила да жели стабилну владу која ће бити формирана до краја године.

Социјалдемократе Мартина Шулца су признале пораз и прелазе у опозицију. У Бундестаг улази и десничарска Алтернатива за Немачку, антимиграциона и крајње десничарска партија. У Берлину и другим немачким градовима су одржани протести против ове партије крајње деснице, јер се грађани плаше нарастајућег нацизма.

Немачка канцеларка Ангела Меркела изјавила је да преузима мандат за формирање нове немачке владе са својим конзервативним блоком, истакавши да антиимиграциона странка Алтернатива за Немачку представља "велики нови изазов".

Демохришћани су на власти већ 12 година од којих су последње четири биле "пуне изузетних изазова". Меркелова је ипак позната по једноставним реченицама, технократској владавини без много емоција и по томе што Немцима, зна да понуди сигурност у времену несигурности.

"Хајде да не околишамо, очекивали смо бољи резултат. Али имали смо јако тешке четири године. Зато сам срећна што смо остварили стратешки циљ наше кампање. Неће бити нове владе без нас, поручила је Меркелова.

Немачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима канцеларке Ангеле Меркел.

Социјалдемократе Мартина Шулца су на изборима, преносе медији, постигле најгори резултат после Другог светског рата. Председник те странке, дојучерашњи страначки партнер Ангеле Меркел изјавио је да су "грешке" актуелне канцеларке помогле екстремним десничарима да уђу у Бундестаг.

"Ми смо одговорни нашој земљи, а њој је сада важна снажна опозициона странка. Коалиција и свака сарадња са Демохришћанима сада престаје, а план о будућности Немачке ћемо представити као опозиција", рекао је Шулц.

У парламент Немачке улази, први пут после 1949. године, крајње десна странка, ксенофобична Алетернатива за Немачку.

Десничари обећавају да ће "променити земљу". Та странка је формирана 2013. као антиевропска партија, али је потом променила фокус извлачећи корист из злих слутњи поводом рекордног прилива миграната у Немачку. Један од приоритета те странке биће да покрене парламентарну истрагу против канцеларке Ангеле Меркел због њене одлуке 2015. да у земљу прими милион избегллица.

"Гласачи су били толико незадовољни радом велике коалиције, да су обе главне партије изгубиле велике проценте у поређењу са прошлим изборима. Гласови су отишли нашој партији која жели да одређене теме врати у јавну расправу, теме које су дуго биле гуране под тепих. Сад ће се о њима расправљати у Бундестагу", истакао је Фрауке Петри из Алтернативе за Немачку.

По објављивању резултата, у Берлину и још неколико других градова одржани су протести због уласка крајње деснице јер се грађани боје растућег нацизма, расизма и ксенофобије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво