Анина Чиучиу на путу од просјакиње до француског Сената и симбола Рома

У Француској се данас одржавају избори за Сенат, који би због пада рејтинга француског председника Емануела Макрона могли да доведу у питање његову намеру да спроведе уставне промене, али и донесу функцију сенаторке 27-годишњој Ромкињи Анини Чиучиу, некадашњој просјакињи.

Анина је са само седам година, са две сестре и родитељима препешачила целу бившу Југославију у време ратова, из Румуније стигла у Рим и после шест месеци проведених у избегличком кампу у предграђу италијанске престонице, дошла у Париз, пренео је АФП.

"Била сам просјакиња, константно понижавана", рекла је Чиучиу.

Истакла је да жели да "прокрчи пут" другим Ромима, којих има око 20.000 у Француској, а који су, како наводи француска новинска агенција, у тој земљи маргинализовани.

"Моја прича показује да је све могуће", нагласила је Чиучиу.

Након шест месеци проведених у избегличком кампу у предграђу Рима, породици је у Француској одбијен захтев за азил, па су почели да просе, али им је случајан сусрет са учитељицом Жаклин де ла Фонтен у месту Бург ан Бресу, недалеко од Лиона, променио живот.

"Учитељица Жаклин им је помогла да испуне свој сан и упишу девојчице у школу", каже Анина.

Чиучиу, коју учитељица описује као веома одлучну и надарену, научила је француски језик и завршила средњу школу са највишим оценама, да би се потом уписала на престижни француски факултет Сорбону, где је студирала право.

Чиучиу је 2013. године написала књигу "Ја сам Циганка и остајем", што јој је, како је навела, помогло да добије француско држављанство.

Она је за сада једина из породице успела у томе.

Уколико буде изабрана у Сенат, она не жели да буде само представница Рома, већ симбол.

"Биће то историјска ствар за младу Францускињу ромског порекла да буде изабрана, посебно у Сенат, где су већина изабраних мушкарци просечно стари 64 године", рекла је Чиучиу.

Чланови Сената бирају се посредно, а представљају заступнике територијалних јединица Француске и грађана Француске који живе у прекоморским територијама и има 348 места.

С обзиром на пад популарности француског председника на око 40 одсто подршке француских грађана, евентуални лоши резултат могли би да искомпликују намеру Макрона да спроведе уставне реформе, наводи АФП.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво