Турска продужила мандат војсци да делује у Ираку и Сирији

На ванредној седници турски парламент је продужио мандат војсци да интервенише у Ираку и Сирији, што се сматра последњим упозорењем ирачким Курдима да откажу референдум о независности.

Мандат који се од 2014. обнавља сваке године, дозвољава Турској да пошаље војнике преко јужне границе ако оцени да догађаји у Ираку и Сирији представљају претњу по националну безбедност.

У документу се наводи да национална безбедност захтева борбу против курдских екстремиста у Сирији и Ираку и против Исламске државе.

Такође се истиче важност територијалног интегритета Ирака и да "сепаратизам заснован на етничкој припадности" представља претњу и Турској и регионалној стабилности.

Посланик прокурдске Народне демократске партије Осман Бајдемир назвао је закон "ратним мандатом" којим се објављује непријатељство према 40 милиона Курда.

Осим те партије, све друге странке, укључујући највећу опозициону Републиканску народну партију, гласале су за закон.

Турски званичници су више пута позивали полуаутономну Курдску регионалну управу да одустане од одржавања референдума о независности, заказаног за понедељак.

Турски министар одбране Нуретин Џаникли је у обраћању посланицима рекао да је референдум као цигла која, ако се извуче, може да изазове рушење "структуре изграђене на осетљивој и крхкој равнотежи", а да би сукоб који би настао могао да буде глобалан.

Закон о мандату војске усвојен је 2014, а комбинација је два претходна закона.

Закон о Ираку донет је 2007. у циљу борбе против курдских екстремиста на северу Ирака, да би се спречили напади у Турској.

Побуњеничка забрањена Радничка партија Курдистана у Турској има своја упоришта у ирачким планинским подручјима.

Закон о Сирији донет је 2012. у одговору на минобацачке нападе сиријских снага на турски погранични град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара