Експлозија код џамије, пожари широм Ракајна

Нема повређених у експлозији која се догодила испред џамије у мјанмарској држави Ракајн, преноси АФП.

Главни командант мјанмарске војске оптужио је екстремисте из муслиманског народа Рохингја за експлозију испред џамије у мјанмарској држави Ракајн, док групе за заштиту људских права оптужују војску да у том региону подмеће пожаре како би спречила повратак избеглица.

Главни командант мјанмарске војске Мин Аунг Хлаинг објавио је на Фејсбуку саопштење у којем наводи да су екстремисти из народа Рохингја поставили "импровизовану мину" која је јуче експлодирала између џамије и медресе у месту Бутијадаунг на северу Ракајна, преноси АФП.

Хлаинг је оптужио екстремисте да су покушали да отерају око 700 мештана који су остали у том селу.

"Пошто наши сељани нису желели да напусте своје домове, терористи су активирали бомбу током молитве како би их терорисали", наводи се у саопштењу, у којем се каже да је то дело терористичке групе АРСА - групе Рохингја екстремиста чији су напади на полицијске положаје у августу изазвали жесток војни одговор.

С обзиром на то да је влада блокирала приступ зони сукоба, тешко је проверити тврдње о томе ко изазива немире, због којих су расељене и десетине хиљада будистичких и хундуистичких становника.

Међутим, групе за заштиту људских права тврде да постоје многобројни докази да војска користи оштре мере против екстремиста како би систематски "очистила" са своје територије 1,1 милион припадника народа Рохингја који немају своју државу.

Јуче је организација Амнести интернешенел саопштила да су нови видео и сателитски снимци потврдили да пожари и даље горе по селима насељеним Рохингјама, од којих су многа већ потпуно изгорела.

И организација "Хјуман рајтс воч" данас је поновила раније тврдње да мјанмарске безбедносне снаге постављају мине дуж границе са Бангладешом коју прелазе стотине хиљада припадника народа Рохингја тражећи уточиште.

До нових немира долази неколико дана након што је лидерка Мјанмара Аунг Сан Су Ћи изјавила да су трупе окончале операције у пограничној области које су приморале више од 430.000 припадника Рохингја народа да побегну у Бангладеш за мање од месец дана, констатује АФП.

Војска тврди да на нишан узима само екстремисте из тог муслиманског народа који су напали полицијске пунктове 25. августа, али је војна операција толико снажна и брутална да су УН саопштиле да је вероватно реч о "етничком чисћењу" муслиманске Рохингја мањине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи