Си-Ен-Ен: Русија и Кина у УН пркосиле глобалном лидерству САД

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар спољних послова Кине Ванг Ји супротставили су се глобалном лидерству САД у говорима у УН "зачињеним грубим критикама" у погледу непријатељског става администрације америчког председника Доналда Трампа према Ирану, њеној "војној хистерији" због Пјонгјанга и приступа остатку света, наводи "Си-Ен-Ен".

Шефови дипломатија Русије и Кине искористили су позадину првог појављивања председника Трампа на светској сцени, током заседања Генералне скупштине УН, за покушаје да своје земље представе као поборнике мирног, демократског и разумног приступа глобалним питањима, оцењује америчка телевизијска мрежа.

"Искористили су прилику да изнесу тврдње како глобализација, технологија и тржишта која избијају на површину збацују САД са пиједестала суперсиле", наводи се у анализи.

Си-Ен-Ен подсећа да је Сергеј Лавров током говора у Генералној скупштини УН рекао да је процес стварања полицентричног светског поретка објективна тенденција и наводи да је "саркастично додао да ће се томе сви морати прилагодити, укључујући и оне који су навикли да другима газдују".

Америчка телевизија примећује да Лавров није имао много "пријатних речи" о САД осим што је изразио задовољство јер је Трамп два дана раније истакао значај поштовања принципа суверенитета у међународним питањима и јер је рекао да је важно бити водећи пример, а не наметати своју вољу другима.

У тексту се оцењује да је Лавров, "без обзира на то што је Русија извела инвазију на Крим и припојила га 2014. године", представио своју земљу као силу која се залаже за равнотежу, стабилност и мир на светској сцени и наговестио да се за САД то не може рећи.

За кинеског министра спољних послова Си-Ен-Ен наводи да је у свом обраћању у Генералној скупштини УН показао "нешто више дипломатије" при чему је приметио да живимо у ери у којој владају продубљујуће тенденције ка мултиполарном свету док свет пролази кроз дубоке промене кад је реч о равнотежи моћи.

"Ванг је подсетио све да чланице Савета безбедности УН морају да задрже улогу примера и истакао да дијалог има предност над конфронтацијом", закључује Си-Ен-Ен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи