Ударац уочи избора, Меркелова кршила закон због избеглица?

Немачки медији су данас, два дана уочи парламентарних избора у тој земљи, објавили процену правног одељења Бундестага у којој се закључује да отварање граница за избеглице пре две године није било правно утемељено, преноси "Хина".

"Савезна влада до данашњег дана није објаснила на темељу којег закона је на јесен 2015. допустила улазак у земљу избеглицама. По правилу су ове особе морале да буду послате натраг у Аустрију, која важи за сигурну земљу", наводи се у процени правног одељења научне службе Бундестага у коју је увид имао дневник Велт. 

Наводи се да правници Бундестага исто тако сматрају да је за одлуку ове врсте била потребно и одобрење парламента. Они се позивају на одлуку Уставног суда, који је одредио да одлуке о усељењу у Немачку, везану за контролу удела становништва страног порекла, доноси законодавна власт односно Бундестаг, па је тако и о отварању граница за избеглице требало да одлучују посланици парламента.

Подсећа се да је одлуку о отварању граница за избеглице 4. септембра 2015. донела сама канцеларка Ангела Меркел након консултација са неколико министара.

Према постојећим законима изузеће од "забране уласка" у земљу избеглицама из суседних, сигурних земаља, може да изда само Министарство унутрашњих послова. Али овај формални чин никада није извршен тако да, како се закључује у вештачењу, одлука о отварању граница "никада није правно утемељена".

Наводи се да би вештачење научне службе немачког парламента могло савезну владу Ангеле Меркел да доведе у неприлике, јер су странке Алтернатива за Немачку (АфД) и Либерално-демократска странка (ФДП) најавиле покретање истражне комисије на тему одговорности за прилив избеглица у Немачку уколико након недељних парламентарних избора уђу у Бундестаг.

Подсећа се да и десно популистички АфД и ФДП, према свим испитивањима јавног мњења, у недељу прелазе изборни праг и улазе у Бундестаг.

Критика избегличке политике Ангеле Меркел темељ је успеха десних популиста из АфД, који би на овим изборима могли да постану трећа политичка снага у Бундестагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи