Би-Би-Си: Расте забринутост због лажних вести на интернету

Све више корисника интернета у свету забринуто је због лажних вести, али се истовремено већина њих противи намерама влада држава да уведу прописе који регулишу ту област, показало је најновије истраживање "Би-Би-Сија".

Према истраживању које обухвата 18 земаља, 79 одсто испитаника је навело да је забринуто због постојања лажних вести на интернету.

Само су учесници анкете у Кини и Великој Британији већином изразили жељу да њихове владе уведу прописе који се односе на ту област, а регулативама се највише противе Грци са 84 одсто и држављани Нигерије, где је 82 одсто испитаника било против те идеје, наводи Би-Би-Си.

Немачка, у којој ће парламентарни избори бити држани у недељу, једина је земља у којој је тесна већина, односно 51 одсто анкетираних рекло да није забринуто због тог питања.

Анкета коју је спровела компанија "Глоубскен" у периоду од јануара до априла обухвата више од 16.000 одраслих особа.

Истраживање је показало да је 92 одсто Бразилаца забринуто када је у питању разликовање правих од лажних вести, а слична ситуација је и у земљама као што су Индонезија (90 одсто), Нигерија (88 одсто) и Кенија (85 одсто).

Према истраживању, постоји незнатна разлика када је у питању став жена и мушкараца према интернету.

Како је наведено, мушкарци чешће користе интернет и осећају се сигурнијим од жена када је када је у питању изражавање ставова на глобалној мрежи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво