Медведев: САД желе да "сахране" гасовод у ЕУ

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је да америчка администрација и Конгрес покушавају да промовишу своје добављаче на тржишту гаса и замене Русију на тржишту ЕУ.

"Најпрагматичнији" став о пројекту "Северни ток 2" имају САД које желе да сахране пројекат помоћу санкција и да промовишу своје добављаче, рекао је Медведев после разговора са својим финским колегом Јухом Сипилом.

САД то желе да учине уз помоћ свих врста правних решења, инструмената и санкција, који имају двосмислен утицај на Европску унију, нагласио је Медведев, преноси Спутњик.

Према његовим речима, америчка администрација и Конгрес који доноси одлуке "покушавају да промовишу своје добављаче и замене Русију на овом тржишту (ЕУ)".

Подсетио је да ће коначну одлуку о мандату ЕУ о додатном споразуму о "Северном току 2" донети Европска комисија и појединачне владе европских земаља.

Русија сматра да је неприхватљиво да закључује додатни споразум са ЕУ о изградњи гасовода "Северни ток 2", додао је руски премијер.

Медведев је истакао да се Финска конструктивно односи према "Северном току 2" као према комерцијалном пројекту, док став ЕК није толико прагматичан.

Европска комисија покушава да усклади гасовод "Северни ток 2" са неколико правила ЕУ. Да би били обављени одговарајући преговори са Русијом, потребан је посебан мандат који треба да одобри Савет ЕУ, односно земље Уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво