Каталонци демонстрирају испред шпанског суда

Хиљаде демонстраната окупило се испред суда у Барселони, захтевајући ослобођење 12 званичника Каталоније ухапшених због сумње да имају везе са предстојећим референдумом о независности Каталоније заказним за 1. октобар.

Шпанске власти инсистирају да је референдум нелегалан и да се противи уставу, док са друге стране Каталонци инсистирају да имају право да гласају.

Демонстранти су цео дан провели испред каталонског Високог суда правде, где су у сутон викали "демократија".

Расположење је, за разлику од других дана где је било кошкања са полицијом, остало скоро празнично, преноси АП.

Једна од студенткиња на протесту рекла је да је њихов мото да нису уплашени и да желе да гласају, јер имају право да одлуче, без обзира како гласају.

Председник Каталоније Карлес Пучдемон је путем видео-снимка објављеног у четвртак инсистирао на одржавању референдума, упркос правним препрекама.

"Ови дани никако нису лаки, али се осећамо јако. Док се Шпанија понаша као режим где ауторитет расте обрнуто пропорционално моралној моћи, ми осећамо све већу подршку највећег блага народа Каталоније – сам народ", поручио је Пучдемон.

Шпански премијер Маријано Рахоји упозорио је каталонске лидере на веће последице уколико не откажу референдум.

Шпанска цивилна гарда је у низу рација ухапсила 12 владиних званичника Каталоније.

Раније данас, шпански уставни суд је одлучио да новчано казни 24 каталонска званичника укључена у план о одржавању забрањеног референдума о независности. 

Каталонски званичници ће бити кажњени обавезом плаћања до 12.000 евра дневно, што је најновија мера која има циљ да се заустави одржавање референдума, преноси АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи