Порторико одсечен од света

Спасиоци на Порторику покушавају да стигну до заробљених жртава након удара урагана "Марија". Покренула се бројна клизишта, а без струје је остало три и по милиона становника. Комуникационе везе су отказале, а поправка електричне мреже могла би да потраје месецима.

Многи окрузи немају комуникационе везе и још није јасна размера штете, преноси АП, додавши да је ураган "Марија" најјачи ураган који је погодио Порторико у последњих 80 година.

Ишчупано дрвеће и поплаве блокирали су многе ауто-путеве и улице на острву, што возачима ствара велике проблеме.

Уведен је полицијски час од 18.00 до 6.00 због безбедности становништва. Неки од житеља крећу се уз помоћ сплавова и чамаца, јер су многи путеви непроходни.

Без струје је 3,5 милиона становника, саопштили су званичници.

Гувернер Порторика Рикардо Росело назвао је ураган "најразорнијом олујом" у протеклих 100 година и истакао да је "Марија" уништила електроенергетску мрежу тог острва толико да би могли бити потребни месеци да се врати струја.

Градоначелница Сан Хуана, Кармен Јулин Круз, бризнула је у плач док је говорила о уништењу које је видела, преноси АФП.

"Многи делови града су потпуно поплављени", рекла је градоначелница Круз.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да је ураган "Марија" "потпуно збрисао" Порторико.

Ситуацију у Порторику описао је као веома опасну, истакавши да америчке службе за ванредне ситуације почињу да раде на пружању помоћи и опоравку те територије.

Федерална помоћ може обухватити неповратна средства за привремени смештај и реконструкцију кућа, повољне кредите за надокнаду неосигураних губитака имовине и друге програме како би се појединцима и власницима фирми помогло да се опораве од последица непогоде.

Приликом удара у Порторико, ураган "Марија" је класификован као ураган пете категорије, са ветровима који су достизали брзину до 280 километара на час, а био је јачи и од урагана "Ирма" који је раније овог месеца опустошио Флориду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи