Мун: Северокорејску кризу решити на разуман начин

Председник Јужне Кореје Мун Џе Ин је, говорећи на заседању Генералне скупштине УН, рекао да би санкције требало да доведу Пјонгјанг за преговарачки сто и натерају га да одустане од свог нуклеарног оружја.

Мун Џе Ин је позвао на решавање севернокрејске кризе на разуман начин, како би се сачувао мир.

Мун је рекао да све земље морају стриктно да се придржавају санкција УН према Северној Кореји и усвоје оштрије мере због последњих провокација Пјонгјанга, пренео је Ројтерс.

Амерички председник Доналд Трамп данас ће се огласити у вези са санкцијама Северној Кореји, најавио је неименовани високо позиционирани званичник.

Према његовим речима, његово саопштење о санкцијама се неће односити на нафту, пренео је Ројтерс.

Трамп је у првом обраћању са говорнице УН упутио оштре критике на рачун Северне Кореје поручивши да ако Америка или њени савезници буду угрожени, Вашингтон неће имати другог избора него да потпуно уништи Северну Кореју.

Он је такође за лидера те земље Ким Џонг Уна рекао да је "ракеташ (Rocket Man) у самоубилачкој мисији".

"Сада је време да све земље раде заједно да изолују Кимов режим све док он не престане са непријатељским понашањем", рекао је Трамп.

Примена било каквих америчких војних мера против Пјонгјанга водиће катастрофалним последицама по регион и целокупне међународне односе, изјавио је раније данас заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов.

Он је то навео у интервјуу за Тас, коментаришући изјаву председника САД Доналда Трампа да ће "тотално уништити" Северну Кореју.

"То је њиихова позната теза да су све опције на столу, укључујући војне. Али, верујемо да би то имало тешке последице и по Северну и по Јужну Кореју, као и регион уопште и целокупне међународне односе уопште. То није опција", нагласио је Гатилов.

Тас наводи да Вашингтон истовремено схвата да су ови кораци опасни и не доноси одлуку о нападу.

"Ипак би разум требало да превагне овде. Не би требало да размишљамо о војним методама, већ о томе како започети преговоре и дијалог", рекао је Гатилов.

Министар спољних послова Северне Кореје Ри Јонг Хо изјавио је данас да претња америчког председника Доналда Трампа да ће уништити његову земљу звучи као "псећи лавеж".

"Ако је намера да нас уплаши псећим лавежом, то био само псећи сан ", рекао је Ри у првој реакцији на Трампове претње за говорницом Генералне скупштине УН.

На питање да прокоментарише то што је Трамп севернокорејског лидера Ким Џонг Уна назвао ракеташем (Роцкет ман), Ри је рекао и да "му је жао Трампових савезника", преноси АП.

Министар спољних послова Северне Кореје одржаће говор у УН у петак, јавила је агенција Јонхап.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво