Тереза Меј ће тражити двогодишњи транзициони период за Британију

Британска премијерка Тереза Меј поручиће лидерима ЕУ у петак у Фиренци да жели двогодишњи транзициони споразум након што Велика Британија напусти Европску унију марта 2019. године, пренео је Би-Би-Си.

Министри који воде најважније ресоре у влади Терезе Меј сагласни су да је потребно да постоји транзициони период након што Британија напусти европски блок, пренео је Ројтерс.

Ипак британски министри су подељени у мишљењу колико тај транцзициони период треба да траје.

Тереза Меј обећаће Европској унији плаћање најмање 20 милијарди евра (18 милијарди фунти) на име "развода" од тог блока, известио је јуче Фајненшел тајмс.

Саветник Мејове за ЕУ, Оли Робинс, обавестио је колеге у разним европским престоницама о тој понуди, навео је лист, позивајући се на неименоване званичнике упознате са разговорима, преноси агенција АФП.

Мејова ће то званично објавити у петак у Фиренци, у говору о Брегзиту који се са нестрпљењем ишчекује, додаје лондонски финансијски дневник.

Међутим, портпарол немачке владе Георг Штрајтер негирао је да је канцеларка Ангела Меркел примила било какво такво обавештење.

"Британска влада нас није унапред обавестила о било каквој преговарачкој понуди", изјавио је Штрајтер на редовном брифингу у Берлину.

Из кабинета Терезе Меј у Даунинг стриту назвали су извештај Фајненшел тајмса "чистом спекулацијом".

Британија тек треба да предложи износ за измиривање својих финансијских обавеза према Европској унији када напусти блок, а рок за њен излазак је 29. март 2019. године.

Изостанак споразума о финансијском поравнању због "развода" показао се као главни камен спотицања у преговорима о Брегзиту.

Мада Брисел није јавно изнео своју цифру, високи званичници ЕУ су рекли за АФП да се прелиминарна евалуација креће између 60 и 100 милијарди евра.

Нето допринос Британије у 2015. години, последњој години за коју су доступни подаци, износио је 10,75 милијарди евра, према документацији Европске комисије и Европског парламента.

Износ од 20 милијарди евра указује на плаћање на име испуњавања обавеза Велике Британије према седмогодишњем буџету ЕУ, који траје до 2020. године и који би могао да се измирује током изласка те земље из блока, додаје француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи