Масовни протести у Француској против реформе закона о раду

Француски синдикати одржали су нове протесте против реформе закона о раду, у нади да ће појачати притисак на председника Емануела Макрона неколико дана пре него што би његова реформа требало да ступи на снагу.

Маршеви и штрајкови организовани су недељу дана након што су стотине хиљада људи протестовале против мера током првих великих демонстрација против Макрона откако је он у мају изабран за председника, преноси АФП.

Полиција је саопштила да је данас протестовало 200.000 људи, док организатори тврде да је демонстраната било пола милиона.

Данашње протесте организовао је највећи француски синдикат, Генерална конфедерација рада (ЦГТ), кога подржавају комунисти, а генерални секретар ЦГТ Филип Мартине оценио је да је "прва рунда" демонстранција прошлог утора била "добар почетак".

"Данас и у наредним данима и недељама важно је да се покрет увећа", истакао је он.

Данас штрајкују и штампарије, па се већина француских листова појавила само у електронском издању.

Блокирана је и лука у Авру, док је саобраћај на неким местима поремећен.

Француски медији наводе да је током протеста у Бордоу дошло до инцидента када се појавила група анархиста.

Макрон наглашава да његова влада неће правити компромисе по питању реформи које ће компанијама олакшати запошљавање и отпуштање, а јуче је у УН у Њујорку истакао да се "демократија не догађа на улици".

Макронов кабинет ће, како је предвиђено, у петак одобрити реформу закона о раду, а очекује се да ће она потом бити објављена у Службеном гласнику и тиме ступити на снагу.

У суботу се очекује већи број протеста, који организује крајње левичарска партија Непокорена Француска, која ће такође пружити отпор програму 39-годишњег Макрона који жели да подстакне пословање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво