Анкета пред изборе у Немачкој: Благи пад Меркелове, пораст АфД

Подршка конзервативцима немачке канцеларке Ангеле Меркел опала је за један процентни поен, три дана уочи избора на којима се очекује да ће канцеларка освојити четврти мандат, док је подршка крајње десничарској Атернативи за Немачку (АфД) порасла за два поена, показује данас објављена анкета. 

Према анкети ГМС-а, блок Меркелове освојио би 37 одсто гласова док би социјалдемократе, њен главни противник, добили 22 одсто, колико је и раније предвиђено, пренео је Ројтерс.

Подршка АфД, за коју се предвиђа да ће по први пут ући у доњи дом Бундестага, порасла је за 10 одсто док Странка слободних демократа и радикална левица имају по девет одсто, а Зелена партија осам одсто.

Додавањем елемента неизвесности, међутим, анкета предвиђа да ће број оних који неће гласати или који су неопредељени износити 34 одсто, што је више од 29 одсто оних који нису гласали на прошлом изборима пре четири године. 

Како је раније објављено, антиимиграциона и антиисламска АфД биће, по свему судећи, прва националистичка партија крајње десница која ће прескочити цензус од пет одсто и ући у немачки парламент после Другог светског рата.

Све немачке етаблиране странке виде АфД као маргиналну радикалну групу, али њен успон води ка фрагментирању политичке сцене и могао би да закомпликује формирање будуће коалиције највероватнијег победника Ангеле Меркел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи