Манафорт нудио Олегу Дерипаски информације о изборима у САД

Бивши шеф предизборног тима америчког председника Доналда Трампа, Пол Манафорт, понудио је да руском милијардеру блиско повезаном са Кремљом, Олегу Дерипаски, пружи информације о председничким изборима у САД одржаним 2016, наводи "Вашингтон пост".

Пол Манафорт је приватан разговор Олегу Дерипаском понудио мање од две недеље пре него што је Трамп прихватио републиканску номинацију за председничког кандидата, тврди амерички лист, преноси Ројтерс.

"Ако му је потребан приватан информативни разговор, можемо то да средимо", написао је Манафорт у мејлу неименованом прекоморском посреднику између њега и магната у индустрији алуминијума Олега Дерипаске, наводи Вашингтон пост, позивајући се на особе блиске тој преписци.

Вашингтонски дневник тврди да је имао увид у делове овог мејла, послатог 7. јула 2016, као и у друге делове Манафортове преписке.

Овај мејл је међу десетинама хиљада докумената која су достављена америчким истражитељима у оквиру истраге о наводним покушајима Русије да утиче на прошлогодишње председничке изборе у САД у Трампову корист и о евентуалном дослуху неког из Трамповог предизборног тима са Москвом с тим у вези, напомиње Ројтерс.

Манафортов портпарол Џејсон Малони рекао је за Вашингтон пост да никаквих разговора није било и да је путем спорних мејлова Манафорт заправо покушавао да наплати неотплаћене дугове.

Амерички лист наводи да нема доказа да је Дерипаска икада примио Манафортову наводну понуду нити да су икада разговарали, док је Дерипаскин портпарол рекао том листу да ти мејлови представљају сплеткарење "консултаната у озлоглашеној бандитској индустрији вашингтонског политичког естаблишмента", наводи британска агенција.

Иначе, Манафорт је један од неколико блиских саветника који су Трампу помогли да однесе победу на прошлогодишњим изборима, а који су сада под истрагом у оквиру истраге о наводном мешању Русије у америчке изборе.

Шеф Трамповог предизборног тима постао је у јуну 2016, али је био приморан да поднесе оставку два месеца касније због навода да је у пословним односима с бившим лидером Украјине Виктором Јануковичем, кога подржава Кремљ.

Интересовање за Манафорта продубило се због његових пресретнутих комуникација с руским оперативцима, наводи Си-Ен-Ен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се