Лавров: Русија забринута због Трамповог говора о Ирану

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Москва "изузетно забринута" због коментара америчког председника Доналда Трампа у којима се доводи у питање нуклеарни споразум са Ираном и додао да сумња да је могуће да је Вашингтон прекршио споразум о контроли оружја. 

Обраћајући се у Генералној скушптини УН у уторак, Трамп је рекао да је нуклеарни споразум Ирана и шест светских сила "срамота за САД" и поручио да Вашингтон не може да се придржава споразума "уколико обезбеђује покриће за евентуални развој нуклеарног програма".

Лавров, чија је земља једна од потписница тог споразума, изразио је снажно неслагање Русије с тим ставом, преноси Ројтерс

"То је изузетно забрињавајуће. Бранићемо овај документ, овај консензус, који је наишао на олакшање целе међународне заједнице и истински ојачао и регионалну и међународну безбедност", поручио је Лавров обраћајући се руским новинарима у УН у Њујорку, што је објавило ресорно министарство. 

Трампова претња током тог говора у УН да ће "потпуно уништити" Северну Кореју уколико буде морао да брани САД или њихове савезнике, такође је наишла на лоше реакције Русије, која дели границу са том земљом и сматра да су преговори и дипломатија једини начин да се реши криза око ракетног програма Пјонгјанга, преноси Ројтерс.

"Уколико једноставно осуђујете или претите, онда ћемо антагонизовати земље над којима желимо да вршимо утицај", рекао је Лавров. 

Најооштрије је критиковао, како је рекао, могуће кршење споразума о контроли оружја из 1987. од стране САД, који забрањује руске и америчке ракете средњег домета на терену. 

Високо позиционирани Трампов званичник оптужио је Русију раније ове године да је прекршила тај пакт, што Москва негира. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво