Мексико после земљотреса, потрага за повређенима и погинулима

У потресу јачине 7,1 степен Рихтерове скале, који је синоћ погодио централни део Мексика, погинуло је више од 200 људи. Епицентар је био на дубини од 50 километара. Спасиоци извлаче повређене и тела погинулих. Проглашена је ванредна ситуација у целој земљи.

21.00 – Председник Мексика Енрике Пења Нијето прогласио је тродневну жалост за жртве разорног земљотреса. 

16.50 – Званичници саопштавају да је према последињм информацијама страдало 225 особа.

14.15 – Према последњим информацијама, погинуло је 217 људи.

13.00 Спасиоци и даље трагају за повређенима и жртвама, а председник Мексика поручује да је приоритет наставак спасавања.

Снажно подрхтавање тла довело је до рушења на десетине зграда у престоници Мексико Ситију, укључујући и школу, где је погинуло двадесет двоје деце и двоје одраслих, а тридесеторо деце и 12 одраслих је нестало.

Нестали су у рушевинама читави стамбени блокови, фабрике, самопослуге. Градоначелник је рекао да спасиоци претражују 44 локације где су се зграде срушиле или су тешко оштећене. Око два милиона људи у Мексико Ситију је без струје, а и телефонске везе су у прекиду.

Агенција Ројтерс извештава о хаотичним сценама са места где се срушила троспратна школа.

"Стално извлаче децу, али не знамо шта је са нашом ћерком", рекла је 32-годишња Адријана Д'Фарго, која сатима чека вести о судбини свог седмогодишњег детета.

Три особе су пронађене живе испод рушевина, а међу њима је и девојчица Фатима Наваро.

Место несреће посетио је и председник Мексика Енрике Пења Нијето, наводећи да би број жртава могао да расте.

Шеф мексичке државе као приоритет наглашава наставак спасавања.

"Још има људи под рушевинама, а обезбеђујемо и медицинску помоћ за повређене. Формирали смо привремена склоништа. Грађани би требало да остану у својим кућама ако су оне сигурне и да не стварају гужве на улицама", поручује председник Мексика Енрике Пења Нијето.

У Мексико Ситију досад је извучено 50 до 60 људи.

Како се наводи, у главном граду повређено је најмање 70 особа који су смештене у болницу, преноси АП.

Грађани Мексика описују језиве сцене.

"Тло је почело да се покреће. Био је веома снажан потрес, прозори су се разбили, а људи су бежали из кућа. Зграда испред мене се срушила. Видео сам да су спасиоци извукли једну особу", каже један грађанин Мексика. 

Многи грађани су се сами организовали да би помогли суграђанима погођеним земљотресом.

"Ово је помоћ заједнице. Сакупили смо воду, храну, лекове за оне којима је ова зграда срушена. Желели смо да некако помогнемо", истиче грађанин Мексика Анхел Фуентес. 

У целој земљи је проглашена ванредна ситуација. Према последњим информацијама, у земљотресу је погинуло најмање 217 особа. Раније су светске агенције различито извештавале о броју погинулих у разорном земљотресу јачине 7,1 степен Рихтерове скале који је у уторак погодио централне делове Мексика.

Позивајући се на шефа цивилне заштите, Ројтерс је пренео да је смањен број жртава на 216 особа, док су АФП и АП пренеле изјаву шефа агенције за ванредне ситуације да је повећан на 248.

Мексико је прошле седмице погодио земљотрес јачине 8,1 степен Рихтерове скале, када је погинуло 90 људи.

Катастрофални потрес догодио се на исти дан као пре 32 године. Тада је настрадало 10.000 Мексиканаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво