"Техеран реализовао све обавезе споразума о нуклеарном програму"

Подршка коју је добио председник Хасан Рохани на недавно одржаним изборима је потврда задовољства грађана и прихватања његове политке и на међународном и на унутрашњем плану, рекао је у интервјуу Радио Београду 1 амбасадор Ирана у Београда Хосеин Мола Абдулахи.

Амбасадор Абдулахи каже да Рохани у спољној политици планира да настави с јачањем пријатељских односа са свим земљама у свету.

Кад је реч о споразуму о нуклеарном програму, што је било највеће достигнуће његовог првог мандата, амбасадор Адбулахи тврди да је званични Техеран до данас испоштовао и реализовао све обавезе које има по основу тог уговора.

"То очекује и од других страна у споразуму. На унутрашњем плану, економски развој ће бити један од основних приоритета нове владе, као и унапређење друштвене слободе, побољшање положаја жена и њихово веће учешће на високим државним функцијама", каже амбасадор Ирана.

Коментаришући реторику америчког председника Доналда Трампа, који прети повлачењем САД из споразума, амбасадор Абдулахи подсећа да су све друге стране посписнице овог споразума препоручиле Трампу да одустане од тог правца.

"Последње вести говоре да је администрација Доналда Трампа продужила суспензије санкција које су уведене због нуклеарног програма Ирана. Надамо се ипак да ће све стране да се придржавају споразума и да имају рационалан и разуман приступ", рекао је Абдулахи о додао да забринутост око позиције Трампа је забринутост присутна свуда у свету. 

Иако је окружен земљама које се жестоко боре против тероризма, амбасадор тврди да је Иран безбедан. За то је како додаје, заслужан народ који је такав поредак успоставио, и који га сам брани и штити. Добро искуство које та земља има у у суочавању и контролисању терориста искористиле су Ирак и Сирија.

"Свима је јасно, а нарочито Ираку да није било помоћи Ирана да обузда дивљачки тероризам и да се бори против ИД-а, можда Ирак не би имао овакву ситуацију какву сада има. Или да није било помоћи Ирана Сирији, можда би Сирија имала другачију слику. То све указује на моћ и способност Ирана да суочи и бори против тероризма на унутрашњем и међународном плану", навео је Абдулахи.

После девет месеци проведених у Београду, амбасадор Абдулахи сматра да су односи Ирана и Србије подигнути на виши ниво.

"Позитивна ствар коју сам стекао од како сам дошао јесте да званичници обе земље и у Београду и у Техерану имају вољу и одлучност да развију односе на најбољи начин. Најважнији потез је укидање виза за наше грађане", оцењује амбасадор Ирана у Београду.

Према његовим речима, трговинска и привредна сарадња су на првом месту. Имајући у виду да је трговинска размена у време бивше Југославије била око милијарду долара, амбасадор се нада да је озбиљним радом могуће постићи такав резултат.

"Управо због тога у Београду је отворен Трговински центар Ирана, чија улога је да представи заинтересованим странама потенцијале обеју земаља. Простора за сарадњу има и у сектору пољопривреде, енергетике, у области нових технологија и културе и образовања. Амбасадор Абдулахи закључује да у Србији може да се живи спокојно, безбедно и мирно", каже Абдулахи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво