Столтенберг поздравио стратегију САД за Авганистан

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поздравио је нову стратегију америчког председника Доналда Трампа за 16-годишњи рат у Авганистану и додао да Трампово инсистирање да чланице НАТО повећају издвајању за Алијансу даје позитивне резултате.

Јенс Столтенбер је у интервјуу за АП на маргинама Генералне скупштине УН оценио да је Трамп био веома јасан да "САД остају посвећене НАТО-у, не само речима, већ и делима".

Такође је поздравио одлуку САД да повећа своје војно присуство у Европи први пут од краја Другог светског рата и навео да се слаже са Трампом да све чланице НАТО-а треба да повећају своја издвајања.

Он је додао да све више земаља издваја најмање два одсто свог БДП за одбрану што је износ колико би све чланице требало да издвајају.

Тренутно то чине САД, Британија, Естонија, Грчка и Пољска, а ускоро би требало и Румунија, а следеће године вероватно и Литванија и Летонија.

Када је реч о другим питањима, Столтенберг је рекао да Туска поред тога што је недавно набавила оружје од Русије, разматра могућност куповине система ваздушне одбране од Француске и Италије.

Он је рекао да свака земља одлучује коју врсту оружаних система ће купити и да је за НАТО важно да буде интероперативан што је могуће више.

Столтенберг је нагласио да је Ердоган "веома посвећен НАТО не само речима, већ и делима".

Шеф НАТО-а је рекао да је Турска кључна земља када је реч о безбедности због своје стратешке позиције на источном крилу блока, али и зато што се граничи са Ираком и Сиријом где делују терористи.

"И Турска је једна од водећих нација у нашим настојањима да се осигура да Авганистан не постане поново сигурна лука за међународне терористе", рекао је Столтенберг.

Шеф НАТО-а је најавио да ће у октобру отпутовати у Јапан и Јужну Кореју како би разговарао о севернокорејском нуклеарном и балистичком ракетном програму.

"Ангажујемо се са нашим партнерима у региону, Јапаном и Јужном Корејом и наравно подржавамо све напоре да осигурамо да Северна Кореја обустави развој тог оружја", рекао је Столтенберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи