Мадуро Трампа назвао "новим Хитлером"

Председник Венецуеле Николас Мадуро назвао је америчког председника Доналда Трампа "новим Хитлером" међународне политике и оптужио Трампа да прети да ће га убити, иако Трамп то није рекао.

Трамп је у уторак позвао светске лидере да помогну успостављање "демократије и политичких слобода" у Венецуели, издвајајући ту јужноамеричку земљу у оквиру једне од својих најоштријих критика у говору који је одржао на заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Трамп је Венецуели претио економским санкцијама уколико Мадуро "инсистира на путу наметања ауторитарне владавине", али није поновио ранију претњу разматрања војне опције.

"Венецуелански народ гладује и његова земља се руши. Његове демократске институције се уништавају. То стање је потпуно неприхватљиво, и не можемо стајати по страни и гледати", рекао је Трамп.

"Тражим од сваке земље које је данас овде представљена да буде спремна да учини више да би се решила та врло стварна криза", навео је председник САД.

Мадуро, који није присуствовао скупу Генералне скупштине УН, реаговао је љутито из Каракаса, назвавши тај говор "агресијом новог Хитлера међународне политике, г. Доналда Трампа, против народа Венецуеле".

"Нико не прети Венецуели и нико није власник Венецуеле", рекао је Мадуро.

У седишту УН, венецуелански министар иностраних послова Хорхе Ареаса такође је осудио Трампове оцене, али се оглушио о питања новинара о критици коју су о Венецуели изнели други говорници.

Десетак министара спољних послова Латинске Америке планира да се састане у УН у среду како би разговарали о могућим новим мерама за решавање венецуеланске кризе.

Те земље су се прошлог месеца састале у Лими и осудиле "демократски колапс" Венецуеле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара