Британци најбоља публика за џихадистичку пропаганду у Европи

Грађани Британије најбоља су публика за џихадистичку пропаганду у Европи. Најновија студија организације "Полиси ексчејнџ" ову земљу ставља на пето место у свету по конзумирању онлајн екстремистичке пропаганде, иза Турске, Сједињених Држава, Саудијске Арабије и Ирака.

У извештају се истиче да само Исламска држава произведе преко 100 чланака, аудио и видео материјала недељно.

Према важећем Закону о борби против тероризма, усвојеном 2000. године, није дозвољено поседовати информације које би могле да буду од користи потенцијалном терористи.

Поседовање материјала који глорификује тероризам није противзаконито.

Најновије истраживање показује да 74 одсто Британаца подржава стављање ван закона "континуираног конзумирања" екстремистичког материјала путем интернета.

Влада у Лондону затражила је од водећих онлајн компанија да ажурније уклањају џихадистички материјал са својих портала.

Министарка унутрашњих послова Амбер Рад најавила је да ће бити предложено да новоустановљена комисија за борбу против екстремизма добије овлашћења да надгледа уклањање спорног материјала са интернета.

У уводу најновијег извештаја, бивши главнокомандујући америчке армије генерал Дејвид Петреус истиче да је "експлозија бомбе у лондонској подземној железници прошле недеље само потцртала свеприсутност претње".

Петреус упозорава да је "постојеће стање неприхватљиво" и да су неопходни нови закони, којима би се криминализовало поседовање и више пута поновљена претрага екстремистичког материјала на интернету.

Међутим, Петреус наглашава да закон мора да направи разлику између оних који такав материјал редовно конзумирају од оних који на њега наиђу случајно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи