Земан позвао амбасаде у Израелу да се преселе у Јерусалим

Председник Чешке Милош Земан позвао је у сусрету са представницима јеврејских организација у Њујорку на солидарност са Израелом у борби против исламског тероризма и то без икаквих условљавања, а као први корак предложио да све демократске земље преселе своје амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

На свечаности на којој му је уручена медаља Борца за слободу због доследне подршке Израелу, Земан је упозорио да све демократске земље признају да свака суверена земља мора да има главни град и безбедне границе. Једино у случају државе Израел кажу уз то "али" и подршку условљавају.

"Да, подржавамо да свака земља има свој главни град, али не подржавамо да то буде Јерусалим. Да, у потпуности подржавамо право Израела на безбедне границе, али Голанска висораван не може да буде део израелске територије. Сваки убица из Палестине је борац за слободу. А ако неко пошаље ракете из појаса Газе у Израел то осудимо, али не можете да реагујете тако да ви сада бомбардујете појас Газе. То је 'али' солидарност", казао је Земан на свечаном уручењу признања јеврејских организација у Њујорку.

Земан је упозорио да је таква "али" солидарност потпуно супротна правој и позвао демократске земље да преселе своје амбасаде у Јерусалим, а као главну претњу и за свет и за Јевреје у свету и државу Израел навео је тероризам.

"Зато што нисам учтив, нећу говорити о међународном тероризму, већ о исламском тероризму. Али тема за нашу дебату је нешто друго. Хајде да причамо о недостатку храбрости. Хајде да причамо о кукавичлуку, о оклевању, о лицемерју. О солидарности која је условљена. Зовем је 'али' солидарност", навео је Земан у говору поводом награде који данас преносе чешки медији.

На пуну безусловну солидарност са Израелом који је назвао истуреним острвом наше цивилизације позвао је јуче и лидер пољске владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски у Варшави на додели признања Пољацима који су и под претњом смртне казне нашли храбрости да спасавају Јевреје током Другог светског рата.

"Израел је земља која је доказала да величина не зависи од територије, броја становника већ од снаге духа, такође одлучности и храбрости. Данас је против те државе уперен савремени антисемитизам", казао је Качињски.

Пољске јеврејске заједнице, упозориле су, међутим, крајем лета у писму Качињском на пораст антисемитизма у самој Пољској који почиње, како су навели, да их подсећа на прогоне из 1968. године када је уследио последњи талас емиграције Јевреја из Пољске.

Јеврејске заједнице у Пољској окривиле су за то и пољске власти због њиховог толерисања радикалних, националистичких, екстремистичких иначе провладиних десничарских организација. Тако нпр. Народни радикални блок, без интервенција полиције, некажњено шири на улицама говор мржње позивајући на Пољску за Пољаке, а јавно паљење лутке Јеврејина приказује се у данашњој Пољској као родољубље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи