Трамп: Укоро одлука о нуклеарном споразуму с Ираном

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да верује да стварно постоји шанса да се постигне мир између Израела и Палестине и најавио да ће ускоро објавити одлуку о нуклеарном споразуму Ирана и шест светских сила.

На питање шта ће урадити са нуклеарим споразумом са Ираном из 2015, Трамп је на почетку састанка са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом рекао "видећете врло брзо", преноси Ројтерс.

Нетанјаху је рекао да се радује разговору о "ужасном споразуму са Ираном".

Француска је претходно упозорила да је спасавање нуклеарног споразума са Ираном "кључно" како би се друге земље спречиле да развијају нуклеарно оружје.

Уочи отварања генералне дебате у Генералној скупштини УН, француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан рекао је новинарима да је вршење притиска на Северну Кореју помоћу санкција једини начин да се реши криза око нуклераних и ракетних проба Пјонгјанга, преноси АФП.

Шеф иранског нуклеарног програма Али Акбар Салехи оптужио је претходно САД да покушавају да подрију нуклеарни споразум са великим силама из 2015, и позвао Уједињене нације да се одупру "неприхватљивим захтевима" Вашингтона.

Он је критиковао америчку изасланицу при УН Ники Хејли да је на преговорима прошлог месеца изнела "мноштво неоправданих, специфичних захтева" приликом преговора са шефом Међународне организације за атомску енергију Јукијом Аманом.

Претходно је врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи рекао да Иран неће дозволити да му САД прете и да ће његова земља снажно реаговати на било какав "погрешан потез" Вашингтона у вези са нуклеарним споразумом са Техераном.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је у четвртак да Иран крши "дух" споразума из 2015. у складу са којим су Ирану ублажене санкције у замену за ограничавање нуклеарног програма Техерана.

Америчко Министарство финансија је оптужило 11 иранских појединаца и компанија да подржавају ирански балистички ракетни програм или Чуваре револуције, или пак да су ангажовани у сајбер нападима на финансијски систем САД.

Министарство спољних послова Ирана осудило је као "континурану иранофобију" одлуку Вашингтона донету у четвртак да уведе санкције за 11 појединаца и фирми, укључујући две са седиштем у Украјини, пренела је ИРНА.

Вашингтон је у четвртак, такође, продужио неке одредбе о ублажавању санкција Ирану у складу са нуклеарним споразумом постигнутим са светским силама, али је напоменуо да тек треба да одлучи да ли ће споразум остати на снази.

Трамп до половине октобра треба да одлучи да ли ће потврдити да се Иран придржава нуклеарног споразума, а ако то не учини, Конгрес има рок од 60 дана да донесе одлуку о томе да ли ће санкције Техерану поново бити уведене, напомиње британска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи