Масовни напади киселином забринули Европу

Напади киселином, попут прошлонедељног у Француској када су нападнуте четири америчке студенткиње, нису окарактерисани као тероризам, али постају алармантан тренд у више европских земаља. Ове године забележено је више од 500 напада у Лондону.

Жртве напада киселином на железничкој станици у Марсељу, пуштене су из болнице и очекује се да ће се потпуно опоравити.

Чини се да су младе Американке имале срећу у несрећи – иако су две од њих погођене у лице средством за чишћење које садржи хлороводичну киселину, а друге две у ноге, најтежа повреда коју је једна од њих задобила је 50 одсто оштећење вида у једном оку, јавља Дејли бист

За нападачицу, чији идентитет није објављен, извор близак истрази навео је да пати од "дубоких психолошких проблема", има полицијски досије због крађе, а наводно је и сама била жртва ранијег напада киселином.

Тренутно се налази у притвору у Марсељу, а полиција је саопштила како "напад није у вези са тероризмом и Американке нису циљане због своје националности". 

Ипак, чак и ако се не ради о тероризму, овај напад киселином нипошто није изоловани инцидент. 

Последњих година напади овог типа постали су алармантан тренд у више европских земаља, првенствено у Великој Британији где је 2016. забележен чак 431 напад киселином – само у Лондону. 

Да ствари буду горе, ради се о двоструко већем броју напада него 2015, а тренд раста наставио се и ове године – већ је досад забележено више од 500 напада у овом граду. 

Тако су у јулу двојица малолетника, стари 15 и 16 година, кренула у брутални поход улицама Лондона на мопеду и у једва нешто више од сата бацили киселину у лице петорици других возача на мопедима, бирајући жртве насумично, с циљем да украду њихова возила. 

Барем једна је жртва тада задобила трајне повреде лица. 

У интервјуу за радио ЛБЦ, полицијска повереница Кресида Дик назвала је те нападе варварским, у исто време покушавајући да умири јавност.

"Не желим да људи мисле да се ово догађа све време у Лондону, заиста није. Али забринути смо јер изгледа да је број напада у порасту." 

У јулу је, исто тако, 19-годишњи Мустафа Ахмед бацио киселину на трудницу и њеног партнера који су шетали улицом, такође у Лондону.

У априлу је у источном Лондону непознати нападач на исти начин повредио најмање 12 људи у ноћном клубу. Андреаса Кристофероса прошле је године на вратима властите куће напао потпуни незнанац и унаказио га за цели живот. 

Међутим, ни у Француској ово није био први напад такве врсте. У Паризу је прошлог месеца ухапшен 14-годишњак након што је бацио три боце с киселином на терасу кафића, само неколико корака од Тријумфалне капије. Пуком срећом нико није повређен. 

Напади киселином све су чешћи и у Италији, а починитељи су најчешће огорчени бивши партнери који своје девојке желе да унаказе, приређујући им стравичну освету за прекид везе.

Једна од њих је бивша мис Италије, 28-годишња Џесика Нотаро, коју је напао њен бивши момак који пориче напад. 

Низ инцидената оваквог типа забележен је ове године и у Немачкој, а пре неколико година више напада забележено је и у САД, преноси портал Индекс. 

Но напади киселином страховит су проблем и у јужној Азији, где су учестали већ дуги низ година. 

Бацање киселине на девојку након што су је двојица нападача претходно групно силовала у индијској савезној држави Утар Прадеш, као одмазда за њихово пријављивање полицији, само је последње зверство у низу.

Оскаром награђени документарац "Сачувај лице" из 2012. бави се нападима киселином на жене у Пакистану. 

"Они користе киселину јер је довољна само мала доза да се упропасти нечији живот. Агресор често бира лице жене јер оно утеловљује њену лепоту и идентитет. Киселина уклања облик њеног лица. То је начин да се поништи", објаснио је левичарски италијански политичар Марчело Марзано за Дејли бист. 

У документарцу Вајса, један од монструма из Лондона отворено говори да "жртве заслужују да буду мете јер воле своју лепоту" и потврђује да у "девет од десет случајева напада жене". 

Чињеница да су тинејџери били у стању да с лакоћом и врло вероватно легално, јер је киселина главни састојак великог броја средстава за чишћење, набаве овако опасну супстанцу, посебно је забрињавајућа, али у исто време и објашњава зашто нападачи тако често посежу управо за киселином, преноси Индекс.

За разлику од ватреног оружја, продаја оваквих супстанци у продавницама није регулисана, без обзира на могући досије, старост или душевно здравље муштерије. 

Из тог су разлога у Великој Британији све чешћи позиви парламенту да се продаја киселине забрани без лиценце, првенствено од жртава.

Петиција с таквим захтевом у име Решам Кан, муслиманке коју је заједно с њеним рођаком Џамилом Мукратом напао Џош Томлин, прикупила је више од пола милиона потписа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво