Пољски посланик тражи депортацију муслимана који су се молили на улици

Посланик владајуће пољске конзервативне странке Право и Правда, Стањислав Пјента затражио је данас да се одмах депортује група муслимана зато што су се у петак молили на улици у Варшави.

У петак у време вечерње молитве једна Пољакиња снимила је са свог прозора у Варшави петорицу муслимана како се моле на готово пустој улици испред стамбене зграде, и на друштвеним мрежама објавила снимак који изазвао лавину углавном вулгарних коментара мржње који нису за јавно цитирање.

Посланик Пјент је затражио да се та петорица муслимана нађу и казне што су "нелегално окупирали тротоар", а онда депортују из Пољске.

"Толеранција нула", поручио је посланик владајућих пољских конзервативаца на Твитеру.

На захтев посланика су, међутим, Пољаци одмах реаговали питањима да ли би казнио и депортовао и католике који пролазе у процесији или неку Украјинку зато што се моли у јавном простору, аутобусу.

Пољски муслимани, почев од представника татарске мањине, који су у Пољској столећима, на позив пољских краљева као крајишници којима су и краљеви гарантовали право да исповедају веру и негују обичаје, послали су недавно писмо Сејму пољског парламента и затражили да их посланици заштите од вербалних и физичких напада, јер стање почиње да их подсећа на однос према Јеврејима пред Други светски рат.

"Веома нејасне поруке о исламу у медијима које су попримиле нечувене размере, изазивају велико узнемирење међу муслиманима. Тај све јачи напад без преседана призива у сећање ситуацију у којој се нашла јеврејска заједница у предратној Немачкој. Даље наменско коришћење ислама у политичкој дебати и антимуслимански ставови у медијима у сврху политичке користи могу да доведу до необично опасне ескалације ксенофобних ставова према муслиманима", написали су у писму Сејму пољски муслимани.

Посебно су упозорили да је опасно што то чини државна пољска телевизија која, подлежући предрасудама, муслимане приказује као опасност по Пољску, објавио је цитате из писма лист Газета виборча.

"У државним медијима видљив је талас антимуслиманске пропаганде на бази колективне кривице и врло често се ставља знак једнакости између ислама и тероризма, што је неприхватљиво и врло је опасно, јер знамо и памтимо из историје како се завршава примена колективне кривице", изјавио је потпредседник Одбора за спољну политику из опозиционе Грађанске платформе Роберт Тишкијевич, изразивши разумевање за бојазни пољских муслимана.

Вербалним и физичким нападима од избијања избегличке кризе и упорног понављања Владе Беате Шидло да су Пољаци безбедни и да терористичких напада нема само зато што нису примили ниједног муслимана - избеглицу с Блиског истока, изложени су и странци који Пољацима само изгледају као потенцијални муслимани, рецимо Италијани или мушкарци из Латинске Америке.

Недавно су и представници пољских јеврејских заједница тражили директно од вође владајућих конзервативаца Јарослава Качињског да нешто предузме, јер их ксенофобија у Пољској и све бахатији десничарски екстремисти подсећају на 1968. годину и прогоне којима је уследио последњи талас емиграције пољских Јевреја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво