Оскрнављен Маузолеј совјетских војника у Варшави

На 78. годишњицу уласка Црвене армије у источне делове тадашње Пољске, оскрнављен је и ишаран споменик на гробљу совјетских војника у Варшави. На маузолеју осванули су натписи "Смрт издајицама народа", "Слуге Стаљина" и пола руски, пола пољски "Пашол вон из наше земље".

"Вероватно током протекле ноћи. Не знамо да ли је био један вандал или их је било више. На лицу места вршимо увиђај. Проверавамо и камере, али нисмо сигурни да надзиру и овај терен", рекао је за пољске медије портпарол полиције у Варшави Роберт Шумјата.

 

Маузолеј на гробљу совјетских војника који су положили животе ослобађајући Пољску од нациста крајем Другог светског рата није први пут мета вандала.

У марту је данима на споменику стајало 20 цртежа кукастог крста у јеврејској звезди и црвених отисака стопала преко израелске заставе, а пољска јавност је за скрнављење сазнала тек када је оштро протестовала амбасада Русије у Варшави.

Посебно огорчење изазвало је тада то што су нацистичке жврљотине остале данима на маузолеју, пошто су градске власти Варшаве у рукама опозиције објасниле телевизији ТВН24 да је за тај маузолеј одговоран регион Мазовјецко војводство чији председник је из владајуће странке Право и Правда.

Пољски министар одбране Антони Маћеревич у недељу је "долио уље на ватру" антируских расположења, када је прво у интервјуу пољској агенцији ПАП оптужио Совјетски Савез, и Русију као земљу наследницу, наводећи да Други светски рат не би ни избио да СССР није подржао Хитлера.

На церемонији обележавања 78. годишњице упада совјетских трупа у источне области Пољске, на основну тајног анкеса Пакта о ненападању између Хитлерове Немачке и Стаљиновог Совјетског Савеза Рибентроп-Молотов из августа 1939. године, Маћеревич је синоћ отишао још даље и затражио "Нирнберг два", односно суђење које би осудило и казнило кривце за совјетске злочине током Другог светског рата.

"Крајње је време да они који си изазвали Други светски рат, они који су изазвали невиђена страдања, они на чијим рукама је крв милиона пољских становника понесу пуну одговорност за своја дела, исто као што су је понели немачки агресори, поданици Хитлера. Пресуда из Нирнберга није потпуна, пресуда из Нирнберга не обухвата совјетске масакре, не обухвата то да без руске, бољшевичке иницијативе не би било Другог светског рата", казао је Маћеревич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи