Расте број гладних у свету, сваки десети човек без оброка

У најновијем извештају Уједињених нација се наводи да расте број гладних у свету. Тренутно је без хране 815 милиона људи, што је 11 одсто светске популације. На то утичу сукоби широм света али и климатске промене.

Забрињава податак да је сваки десети становник планете гладан. На основу података из прошле године, а у поређењу са новим, то је повећање од 38 милиона.

Разлози што је гладних више у овој него у претходној години су ширење сукоба и климатске промене.

Од 815 милиона гладних, у земљама у развоју живи око 98 одсто. Сваког дана, због глади и неухрањености, умре око 20.000 људи.

На основу извештаја који су припремили Светски програм за храну и пољопривреду, Међународни фонд за развој пољопривреде, Уницеф и Светска здравствена организација, изводи се закључак да до 2030. године, глад неће бити искорењена.

"Ове бројке су у директној вези са повећањем сукоба широм света. Осим места где су конфликти, харају поплаве и суше. Несигурност се погоршала, посебно у неким деловима подсахарске Африке, југоисточне Азије и западне Азије", рекао је Стивен Дижарик, портпарол Уједињених нација.

Највише гладних је у североисточној Нигерији, јужном Судану и Јемену.

Примера ради, у Сомалији деценијама трају сукоби комбиновани са екстремним климатским догађајима. Око 80 одсто становника те земље нема хране а хуманитарна ситуација је на ивици катастрофе.

У Демократској Републици Конго, седам милиона људи суочава се са глађу због пораста насиља и расељавања а то је 30 одсто више у односу на 2016. годину.

Због недостатка хране, појављују се и бројне болести. Једна од њих је неухрањеност која угрожава здравље милиона деце широм света.

На другој страни, у свету је довољно хране за све, али се годишње баци 1,3 милијарде тона хране. Само у Америци годишње се баци око 220 милиона тона хране вредне око 50 милијарди долара. Поставља се питање: Зашто свет и Уједињене нације не могу да тоне бачене хране пребаце у подсахарску Африку и друге "гладне" регионе.

Око 200.000 људи окупило се на Тргу Конкорд у Паризу, на концерту солидарности с најсиромашнијима на којем су учествовали бројни музичари и представници цивилног друштва.

"Сви заслужујемо да живимо, а не да преживљавамо", рекла је представница жртава глобалног загревања Хинду Умара из Чада.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво