Рохани: САД нам неће претити, оштро ћемо реаговати

Врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи, рекао је да Иран неће дозволити да му САД прете и да ће његова земља снажно реаговати на било какав "погрешан потез" Вашингтона у вези са нуклеарним споразумом са Техераном.

Хамнеи је рекао да Иран остаје непоколебљив у свом ставу и да ће се "било какав погрешан потез насилничког режима у погледу нуклеарног споразума суочити са реакцијом Исламске Републике", преноси Ројтерс, позивајући се на иранску државну телевизију.

"Данас, упркос свим обећањима и разговорима, став Америке према овим преговорима и њиховом исходу је у потпуности неправедан и своди се на застрашивање", рекао је Хамнеи у обраћању дипломцима иранске полицијске академије.

Хамнеи је поручио Американцима да "неће бити повлачења Исламске Републике и да то треба да знају".

Амерички председник Доналд Трамп рекао је у четвртак да Иран крши "дух" споразума из 2015. у складу са којим су Ирану ублажене санкције у замену за ограничавање нуклеарног програма Техерана.

Америчко Министарство финансија је оптужило 11 иранских појединаца и компанија да подржавају ирански балистички ракетни програм или Чуваре револуције, или пак да су ангажовани у сајбер нападима на финансијски систем САД. 

Министарство спољних послова Ирана осудило је као "континуирану иранофобију" одлуку Вашингтона донету у четвртак да уведе санкције за 11 појединаца и фирми, укључујући две са седиштем у Украјини, пренела је ИРНА.

Вашингтон је у четвртак, такође, продужио неке одредбе о ублажавању санкција Ирану у складу са нуклеарним споразумом постигнутим са светским силама, али је напоменуо да тек треба да одлучи да ли ће споразум остати на снази.

Трамп до половине октобра треба да одлучи да ли ће потврдити да се Иран придржава нуклеарног споразума, а ако то не учини, Конгрес има рок од 60 дана да донесе одлуку о томе да ли ће санкције Техерану поново бити уведене, напомиње британска агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво