Берлускони се вратио у политику као "умерени европејац"

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони је, у знак обележавања формалног повратка на италијанску политичку сцену, изнео своје политичке приоритете уочи предстојећих избора, представљајући се као умерени европејац.

Говорећи на састанку своје странке Форца Италија, Берлускони је рекао да намерава да ту партију предводи на националним изборима, који би требало да буду одржани до марта идуће године, обећавши значајна пореска смањења уколико десни центар поврати власт, преноси Ројтерс.

"Предвиђамо велику победу десног центра", рекао је Берлускони, одајући утисак да је у пуној форми током говора који је одржао надомак Рима, а којим је заправо почео предизборну кампању своје странке.

Док су његови савезници више пута осудили ЕУ, Берлукони је истакао да жели више Европе, а не мање, позвавши на заједничку одбрамбену, спољну, индустријску и фискалну политику.

"Не мислим да можемо да напустимо евро", рекао је Берлускони.

Берлускони, који је прошле године имао операцију на отвореном срцу, не може да се кандидује за обављање јавне функције због тога што је осуђен за утају пореза 2013, али се он нада да ће Европски суд за људска права поништити ту забрану када у новембру буде преиспитивао његов случај.

Под теретом секс-скандала и правних мука, Берлускони је практично ишчезао са политичке сцене нако што је свргнут с власти 2011. Ове године је, међутим, "изронио из сенке", а Форца Италија је, са својим традиционалним десничарским савезницима из Северне лиге и Италијанске браће, обезбедила подршку од око 35 одсто гласача, како показују анкете, што их чини највећим јединственим блоком, закључује Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво