Ђаци у Турској неће учити о Дарвину али хоће о џихаду из "љубави"

Ученици у Турској враћају се од понедељка у школске клупе и биће последња генерација која ће учити о еволуцији на часовима биологије, пошто од наредне јесени ни еволуције ни њеног теоретичара Чарлса Дарвина неће бити у уџбеницима, али ће на часовима верске наставе бити предавано о џихаду као "љубави према отаџбини", преноси АП.

Агенција наводи да су турске власти објавиле промену више од 170 тема у наставном програму, укључујући било шта што се директно односи на теорију еволуције на часовима биологије у средњим школама.

Наводи се да су најављене критике изазвале негодовање и да их критичари називају преобличавањем образовања у складу са конзервативном и исламски оријентисаном званичном линијом власти.

Министар образовања Исмет Јилмаз изјавио је да су у новом програму теме поједностављене у настојању за "хармонизацијом са развојем ученика" и да ће еволутивна биологија, за коју његово министарство сматра да је превише напредна за средњу школу, и даље бити предавана на универзитету.

АП наводи да друге оспораване промене укључују учење о џихаду или верском рату на часовима верске наставе као о "љубави према отаџбини", као и мање посвећивања пажње оснивању турске републике Мустафи Џемалу Ататурку, којег поштују секуларно оријентисани Турци.

Наводи се да је Ататурк одвојио државу од религије, а да је странка актуелног турског председника Реџепа Тајипа Ердогана оспорила ову стриктну поделу и увела религиознији приступ.

Ученици у Турској такође ће учити и о организацијама против којих се та земља бори – Курдистанској радничкој партији, Исламској држави и мрежи којом из САД наводно руководи верски вођа Фетулах Гулен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво