АП: Шта свет да очекује од Генералне скупштине УН?

Суочени са све већом нуклеарном претњом коју представља Северна Кореја и масовним исељавањем припадника муслиманског народа Рохингја из Бангладеша, светски лидери окупиће се наредне недеље у Њујорку на заседању Генералне скупштине УН како би разговарали о тим и другим великим изазовима, укључујући ширење тероризма и глобално загревање.

У центру пажње биће председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон, наводи АП, примећујући да ће за обојицу то бити прво појављивање у Генералној скупштини УН.

Њима ће се придружити више од 100 шефова држава и влада, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Иако ће Трампови говори и састанци бити пажљиво праћени, највећа пажња посветиће се Северној Кореји, коју је генерални секретар УН Антонио Гутерес назвао "најопаснијом кризом с којом се данас суочавамо".

АП, међутим, примећује да на агенди УН не налази ниједан званичан догађај који се односи на кампању Пјонгјанга да развије нуклеарно оружје које може да погоди САД, али наводи да се очекује да то буде питање број један за већину лидера.

У фокусу ће бити и невоље Рохингја муслимана за које америчка агенција напомиње да су жртве онога што Гутерес назива "кампањом етничког чишћења" која је приморала скоро 400.000 њих да побегну у Бангладеш у последње три недеље.

У првом саопштењу о Мјанмару у протеклих девет година, Савет безбедности УН осудио је насиље и позвао на предузимање хитних корака како би се оно окончало.

Гутерес је најавио да ће се лидери усредсредити и на трећу претњу – климатске промене.

Број природних катастрофа скоро да је четвороструко већи, а генерални секретар УН је указао на временске прилике протеклих недеља у Тексасу, Флориди и Карибима, као и у Бангладешу, Индији, Непалу и Сијера Леонеу.

За време Генералне дебате у оквиру заседања (од 19. до 25. септембра) сваке године председник САД традиционално организује пријем за светске лидере, а међу званицама је и председник Србије Александар Вучић.

Вучић ће у Њујорку боравити од 18. до 23. септембра, где ће учествовати на генералној дебати Генералне скупштине УН, Блумберговом "Глобалном бизнис форуму", и имати више билатералних састанака.

Председник Србије ће се у седишту УН наћи у друштву светских и европских државника и званичника у тренутку у којем су многа питања отворена и на глобалној, и на европској сцени, али и у региону Западног Балкана, у којем Србија, али и он лично имају посебну улогу и значај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара