Ирак: Курдски план за референдум играње ватром

Ирачки премијер Хајдер ел Абади изјавио је да курдски планови за одржавање референдума о независности изгледају као "играње ватром".

Коментар премијера Хајдера ел Абадија уследио је након што је парламент аутономног курдског региона на северу Ирака одобрио план Регионалне владе за одржавање референдума 25. септембра, објавили су локални медији, преноси Ројтерс.

"Ово гласање могло би да угрози све оно што су Курди постигли под самоуправном влашћу", пренела је Абадијеве речи ирачка агенција Медија њуз.

Премијер Ирака је раније за АП изјавио да се припрема да војно интервенише уколико референдум Курда о независности резултира сукобима.

У интервјуу америчкој новинској агенцији, Абади је оценио референдум као "опасну ескалацију" која ће позвати на кршење ирачког суверенитета, пренео је АП.

Посланици ирачког Курдистана одобрили су одржавање референдума о независности те аутономне области у Ираку 25. септембра, док су чланови опозиције бојкотовали прву седницу владе у две године.

Потпредседник ирачког Курдистана, Џафар Ајменки, који је председавао седницом, рекао је да ће референдум бити одржан након што је 65 посланика који су били присутни гласало за, преноси АФП.

Ирачка влада се противи референдуму, који је раније ове године најавио лидер Курда Масуд Барзани.

Иран и Турска су, такође, изразили своје незадовољство због референдума, рекавши да би референдум могао да изазове сепаратистичке тенденције међу курдском популацијом те две земље.

Барзани је изјавио да референдум неће бити одложен, упркос инсистирању САД и других Западних снага које су забринуте да би референдум могао да одврати Ирак од борбе против Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи