АП: На десетине милиона деце није уписано у матичне књиге

Широм Африке и јужне Азије на десетине милиона деце није уписано у књиге рођених, што касније може за последицу да има огромне проблеме при њиховој едукацији, здравственој заштити, запослењу и правима, јавља АП.

Млади људи без идентификационих докумената постају рањиви, присиљени на рани улазак у брак, у војну службу и на запослење пре него што по закону достигну довољно година за то, а када одрасту они могу да имају проблеме да остваре право на гласање или на имовину.

"Могли би да постану невидљиви", навела је специјалиста Уницефа за заштиту деце Џоен Дан.

Према најновијем истраживању које је Уницеф спровео у 2013. години, рођење око 230 милиона деце узраста испод пет година, што је 35 одсто од укупног броја деце у свету, никада није забележено.

Како наводи агенција, Уницеф планира да крајем године објави нови извештај који ће показати да је број незабележених рођења опао за 30 процената.

Многе од најугроженијих држава уз подршку различитих невладиних организација и Уницефа раде на поправљању и повећању броја уписаних у матичне књиге рођених.

У Уганди волонтери иду од куће до куће по селима трагајући за децом која нису регистрована у те књиге.

Највећи успех када је реч о овом проблему постигнут је у Индији, где је према извештају из 2013. године, број незабележене деце био 71 милион, што је више од половине од укупног броја деце у Индији у том узрасту.

Захваљујући великим напорима, широм те државе број нерегистроване деце је опао на 23 милиона, што је око 20 одсто од све деце у Индији узраста до пет година, а како се наводи, велика је могућност да акција регистровања деце буде успешна и у Уганди.

Иако је постигнут напредак, остаје пуно изазова за Уницеф и његове партнере, а појавио се и велики проблем нерегистроване деце која су расељена широм света бежећи од рата, глади и сиромаштва.

Документа која доказују рођење и идентитет су кључна, јер омогућавају деци избеглицама да се једном врате кући или својим родитељима уколико су се растали од њих, наводи агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се