Насилни протести у Мисурију због пуштања белог полицајца

Стотине демонстраната изашло је у петак на улице Сент Луиса, при чему се се неки накратко сукобили с полицијом. Протестовали су против одлуке судије у Мисурију који је бившег белог полицајца ослободио оптужби за убиство Афроамериканца осумњиченог за шверц дрогом 2011. године.

Док су трупе Националне гарде биле у приправности, власти су позвале на смиреност након што је овај случај подсетио на околности које су довеле до нереда у предграђу оближњег Фергусона 2014. године, преноси Ројтерс.

Полиција је саопштила да су демонстранти на почетку протеста бацали на снаге реда камење и флаше са водом, док се на видео-снимку види како полицајци прскају најмање пет особа бибер-спрејом у близини суда, што су потврдили очевици.

Остатак протеста протекао је, међутим, прилично мирно, без тешко повређених и вандалских чинова, осим што су у петак касно увече два полицајца пребачена у болницу након што су погођени циглама, како се саопштила полиција.

"Овакво насиље неће бити толерисано", поручио је путем Твитера гувернер Мисурија Ерик Гритенс.

Полиција је саопштила да је ухапшено најмање 13 људи.

Протести су организовани након што је у петак судија закључио да 36-годишњи бивши полицајац из Сент Луиса Џејсон Стокли није крив за убиство првог степена у смртоносној пуцњави у којој је настрадао 24-годишњи Ентони Ламар Смит.

Смит је задобио пет метака док је седео у свом аутомобилу након што је покушао да побегне Стоклију у његовом колеги 20. децембра 2011, саопштиле су власти.

Током потере, Стокли је, како се може чути на видео-снимку из полицијског возила, рекао да ће убити Смита, навели су тужиоци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво