Путин и Макрон за директне преговоре са Северном Корејом

Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон, позвали су на директне преговоре са Северном Корејом да би се смањиле напетости изазване најновијим севернокорејским испаљивањем ракете, саопштио је Кремљ.

Два председника су се у телефонском разговору сагласила да је "недопустиво наставити ескалацију" на Корејском полуострву, навео је Кремљ.

Путин и Макрон су се сложили да је потребно решити ту "изузетно компликовану ситуацију искључиво политичким и дипломатским средствима и обновом директних преговора", наводи се у саопштењу.

Они су чврсто осудили провокативне акције Северне Кореје којима се грубо крше резолуције Савета безбедности УН.

Француско председништво је у одвојеном саопштењу поводом нове испаљене севернокорејске ракете, чврсто осудило провокативне акције Северне Кореје које, како је наведено, "грубо крше резолуције Савета безбедности УН" и изјаснило се за јачање санкција Пјонгјангу.

"Француска је спремна да ради, посебно у оквиру Савета безбедности УН и Европске уније на јачању мера да би се убедио режим у Пјонгјангу да нема интереса за ескалацијом и да га доведе до преговарачког стола", рекла је портпаролка француског министарства спољних послова Ањес Романе-Еспањ.

Северна Кореја је данас лансирала још једну балистичку ракету која је прелетела преко Јапана и слетела у Тихи океан, око 2.000 километара источно од јапанске обале.

Кремљ је раније данас чврсто осудио то "провокативно испаљивање" ракете, док је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова осудила агресивну реторику Вашингтона око тог питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи