Јужнокорејски одговор на нову провокацију Пјонгјанга

Војска Јужне Кореје саопштила је да је испалила две балистичке ракете као брзи одговор на последњу провокацију севернокорејске војске, наводи јужнокорејска агенција "Јонхап". Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је на "глобални одговор" на најновије лансирање ракете које је извела Северна Кореја, карактеришући тај потез као "немарно кршење резолуција Уједињених нација".

Јужнокорејска агенција Јонхап наводи да је војска лансирала ракете "Хјунму-2" са локације на истоку земље у близини границе две Кореје само шест минута након што је Пјонгјанг испалио севернокорејску ракету.

Јужнокорејска војска је навела да је једном ракетом "тачно погођена" око 250 километара далека симулирана мета у Источном мору, што је иста раздаљина као до аеродрома Сунан у престоници Северне Кореје, док је друга ракета пала у море "у иницијалној фази".

Ројтерс преноси да ће данас, на захтев САД и Јапана, бити одржана ванредна седница Савета безбедности УН.

Северна Кореја је испалила неидентификовану ракету из четврти Сунан у престоници Пјонгјангу у правцу истока, саопштила је јужнокорејска војска.

Ракета је прелетела преко северног Јапана, а према извештајима јапанског система за узбуњивање пала је око 2.000 километара источно од Хокаида, преноси АФП.

Јапанска влада је најоштрије протестовала због најновије провокације Северне Кореје.

Јужнокорејска и америчка војска анализирају детаље лансирања, саопштиле су војне команде тих земаља, преноси Ројтерс.

Столтенберг: Потребан глобални одговор Северној Кореји

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је на "глобални одговор" на најновије лансирање ракете које је извела Северна Кореја, карактеришући тај потез као "немарно кршење резолуција Уједињених нација".

"Лансирање ракете које је Северна Кореја извела, јесте још једно немарно кршење резолиција УН, велика претња по међународни мир и безбедност, што захтева глобални одговор", поручио је путем Твитера Столтенберг, преноси АФП.

Званични Кремљ је најновије лансирање ракете које је Северна Кореја извела окарактерисао као део серије неприхватљивих провокација.

"Ми у Русији смо дубоко забринути због ових провокативних лансирања која потпирују даље тензије. Јасно исказивање нашег става да су таква лансирања неприхватљива, јесте најреалнија ствар коју сада можемо да учинимо", рекао је Песков.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини осудила је тај потез Северне Кореје и позвала на јачање санкција тој земљи, преноси АФП.

Међународна заједница, како се наводи, нада се да ће економске санкције ускратити новац Северној Кореји да настави нуклеарни и ракетни програм, али и да ће извршити притисак на ту државу да уђе у преговоре о његовом обстављању.

Најновије лансирање балистичке ракете изнад Јапана уследило је након што је Савет безбедности УН увео осми сет нових санкција Северној Кореји због извођења шестог нуклеарног теста почетком овог месеца, подсећа агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво