СБ УН и Гутерес позивају на прекид насиља у Мјанмару

Генерални секретар УН Антонио Гутерес и Савет безбедности УН позвали су власти у Мјанмару да окончају насиље против припадника муслиманског народа Рохингја, које је приморало 400.000 особа да побегну у Бангладеш.

Гутерес је рекао да се ситуација у Рахину, западној држави Мјанмара, најбоље може описати као "етничко чишћење", преноси Ројтерс.

"Када је једна трећина народа Рохингја морала да напусти земљу, можете ли наћи бољу реч да то опишете?", упитао је Гутерес на конференцији за новинаре.

Он је позвао власти у Мјанмару да обуставе војну акцију, прекину насиље, придржавају се владавине права и признају право на повратак свих који су морали да напусте земљу.

Гутерс је нагласио да криза дестабилизује регион.

Оценио је да је хуманитарна ситуација "катастрофална" и позвао све земље да обезбеде помоћ.

Додао је да је у више наврата разговарао са лидерком Мјанмара Аунг Сан Су Ћи, која је одустала од плана да присуствује заседању Генералне скупштине УН у Њујорку наредне недеље.

На састанку иза затворених врата, који је данас одржан на захтев Шведске и Велике Британије како би се разговарало о кризи у Мјанмару, по други пут од њеног избијања, 15 чланица Савета безбедности УН сагласиле су се да јавно осуде ситуацију.

Савет је изразио забринутост због навода о "прекомерном насиљу током безбедносних операција" и позвао на хитне кораке да се оконча насиље у Рахину, деескалира ситуација, поново успостави ред и поредак, обезбеди заштита цивила и реши проблем с избеглицама.

Британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт указао је да је то прво саопштење Савета безбедности о Мјанмару за девет година.

Ројтерс указује да око таквих саопштење треба да буде постигнут консензус, а да су Русија и Кина "традиционално штитиле Мјанмар од било какве акције".

Припадници муслиманског народа Рохингја беже од насиља у Рахину од 25. августа, када су екстремисти из те муслиманске мањине напали полицијске пограничне пунктове што је изазвало жесток војни одговор.

Шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин недавно је оптужио Мјанмар да спроводи "систематски напад" на цивилне припадника народа Рохингја и упозорио да је највероватније реч о "етничком чишћењу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво