Ердоган: НАТО савезници полудели због куповине С-400

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је забринутост унутар НАТО-а поводом одлуке његове земље да купи руски одбрамбени ракетни систем С-400.

Ердоган је истакао да је споразум потписан и да је депозит исплаћен.

Не наводећи ниједну земљу посебно, Ердоган је изјавио да су НАТО "савезници полудели" због тог споразума.

Турска ће "наставити да предузима мере предострожности када је реч о безбедности и браниће се", поручио је Ердоган, пренео је АП.

Турски медији су јуче објавили да је Турска потписала споразум са Русијом о куповини одбрамбених ракетних система С-400, што је прва већа турска куповина оружја из Москве.

Овај споразум је најзначајнији договор који је Анкара постигла са једним од произвођача оружја који није чланица НАТО-а, пренео је АФП.

Москва је, такође, потврдила да је постигнут споразум са Турском.

Владимир Козхин, саветник руског председника за војнотехничку сарадњу, рекао је да је уговор потписан и да су у току припреме за његово спровођење.

Козхин је додао да су одлуке везане за тај споразум у складу са руским стратешким интересима и да разуме зашто поједине западне државе покушавају да изврше притисак на Турску.

Преговори о набавци руског ракетног система почели су непосредно након неуспелог војног пуча у Турској, 15. и 16. јула прошле године.

Званични Вашингтон је у више наврата изразио незадовољство поводом тог споразума.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво