Јункер: Ветар поново дува у једра Европе

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом годишњем говору о стању Уније каже да је ЕУ последњих година повратила поверење у себе. Јункер је позвао ЕУ да земљама Западног Балкана пружи кредибилну перспективу чланства.

"Вратили смо Европу у Унију и Унију у Европу", пручио је Јункер пред посланицима Европског парламента у Стразбуру.

Јункер је рекао да "ветар поново дува у једра Европе" и да тај континент постаје уједињенији док добија на економском замајцу после одлуке Британије да иступи из тог блока.

"Све то ме наводи да верујем да је ветар поново у једрима Европе", рекао је Јункер у говору одржаном у Европском парламенту у Стразбуру.

Председник Европске комисије указао је да Европа сада има "прозор могућности", али је упозорио да он неће заувек остати отворен.

"Искористимо замајац што можемо више, ухватимо ветар који нам дува у једра", поручио је Јункер и затражио да се искористи тренутак јачања јединства и привредног раста ЕУ у циљу даљег напретка.

Навео је пет области на којима ће се Европска комисија фокусирати у преосталих 16 месеци свог мандата: јачање трговинског програма ЕУ, нова индустријска стратегија, борба против климатских промена, рад на питању миграција

"Време је да поставимо курс за будућност", поручио је председник Европске комисије и позвао све у ЕУ да наставе разговоре о различитим сценаријима за будућност Европске уније, али и да пређу на конкретна дела.

"Пружити кедибилну перспективу земљама Западног Балкана"

Јункер је позвао ЕУ да земљама Западног Балкана пружи кредибилну перспективу чланства и додао да ће у будућности ЕУ имати више од 27 земаља чланица.

"Уколико желимо стабилније суседство морамо понудити кредибилну перспективу проширења замљама Западног Балкана. Током овог мандата Европске комсије и Европског парламента неће бити новог проширења јер услови за пријем нису испуњени. Али у будућности ЕУ ће имати више од 27 земаља чланица", поручио је Јункер пред посалницима Европског парламента у Стразбуру.

Додао је да је владавина права у случају свих земаља које се налазе у процесу приступања "приоритет и фокус у приступним преговорима".

"То искуључује пријем Турске у блиској будћности", рекао је Јункер током свог говора о Стању Уније.

Јункер поручио је да ”његов сценарио” за будућност ЕУ заснован на три принципа: слободи, једнакости и владавини права.

У свом говору о Стању Уније Јункер је позвао на јачање економских и одбрамбених веза унутра ЕУ, као и на бољу повезанст у области социјалних права и тржишта рада.

"Стандард за свакога у ЕУ мора да буде чланство у Шегену, Еврозони и банкарској унији", поручио је Јункер позвавши ЕУ да укључи Бугарску и Румунију у оквире Шенгенске зоне, али и простале чланице ЕУ да прихвате евро као заједничку валуту.

"Наша будућност не може да остане само сценарио, већ данас морамо да почнемо са припремама за будућу Европу", изјавио је председник Европске комисије у свом годишњем обраћању посланицима Европског парламента.

Осврнувши се на излазак велике Британије из ЕУ, Жан Клод Јункер је поручио да ће март 2019. године бити "тужан тренутак наше историје", али да се одлука британског народа мора поштовати.

"Брегзит није будућност ЕУ. Ми идемо даље", изјавио је Јункер и позвао ЕУ да 30. марта 2019.године, на дан када би Велика Британија званично требало да напусти Унију, организује Самит ЕУ о будућности Уније.

Нагласивши да ће безбедност ЕУ и миграције и даље бити у фокусу Брисела, председник Европске комисије оценио је да су границе ЕУ данас боље обзбеђене него раније, а да је захваљујући споразуму ЕУ и Турске број нелегалних прелазака границе са те руте смањен за чак 97 процената.

Он каже да је ЕУ дала азил за 720.000 избеглих, што је три пута више него Аутралија, Канада и САД заједно.

"ЕУ није тврђава већ континет солидарниости", нагласио је Јункер и још једном позвао све земље чланице да покажу исту солидарност и колективну одговорност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво