Пјонгјанг: Зле санкције које желе да угуше наш народ

Северна Кореја је поручила да ће убрзати развој свог оружаног програма као одговор на "зле санкције" које је против те земље увео Савет безбедности УН после њене последње нуклеарне пробе.

Министарство спољних послова Северне Кореје најоштрије је осудило нове мере, назвавши их "економском блокадом пуних размера" до које су довеле САД и које имају за циљ да "угуше" севернокорејску државу и народ, преноси АФП.

"То је још једна незаконита и зла резолуција о санкцијама, предвођена Сједињеним Америчким Државама", наводи се у саопштењу које је објавила државна новинска агенција КЦНА.

Севернокорејско Министарство је истакло да ће Северна Кореја удвостручити напоре како би повећала своју моћ очувања суверенитета земље и права на егзистенцију.

Међутим, јужнокорејско Министарство за уједињење описало је ово саопштење као "најслабији облик одговора Северне Кореје на резолуције Савета безбедности УН".

У међувремену, амерички председник Доналд Трамп је поручио да су најновије санкције против Пјонгјанга "веома мали корак" који мора да доведе до оштријих мера.

"Ове санкције су ништа у поређењу са оним што ће се напослетку догодити", истакао је Трамп.

Савет безбедности УН једногласно је у понедељак увече усвојио резолуцију о новим санкцијама Северној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста и то ублажену верзију првобитног америчког предлога резолуције.

Резолуција не обухвата замрзавање имовине севернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, али се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 месеци увози сирову нафту, мада не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Северне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи