Путин се слаже са слањем плавих шлемова на исток Украјине

Руски председник Владимир Путин рекао је да подржава распоређивање мировних снага УН да штите посматраче ОЕБС-а на целом побуњеничком истоку Украјине, а не само на демаркационој линији како је раније речено.

"Такво распоређивање снага могло би да се спроведе не само на демаркационој линији после повлачења снага и војне опреме две стране, већ и на другим местима где посматрачи ОЕБС-а спроводе своје инспекције", рекао је руски председник у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, саопштио је Кремљ.

Путин се први пут прошле недеље позитивно изјаснио о распоређивању плавих шлемова да би се осигурала безбедност посматача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на истоку Украјине.

Тај захтев су одавно упутиле украјинске власти чија војска се више од три године бори са проруским сепаратистима на истоку земље.

Кијев је сматрао да би те мировне снаге требало да се распореде широм зоне сукоба, док је до сада Путин мислио да оне треба да буду ограничене на демаркациону линију између две стране.

Из кабинета Ангеле Меркел саоштено да је немачка канцеларка покренула то питање у разговору са Путином, и рекла да је потребно изменити мандат УН.

"Председник Путин је позитивно реаговао и сложио се да се укине ограничење мисије УН само на контакт линију", саопштено је из кабинета немачке канцеларке.

Око 600 посматрача ОЕБС-а задужено је да контролише поштовање мировних споразума. Крајем априла један сарадник те организације, Американац, погинуо је у експлозији мине приликом пролаза патроле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи