Јужна Кореја против нуклеарног оружја САД на свом тлу

Министарка спољних послова Јужне Кореје Канг Кјунг-ва изјавила је да се Јужна Кореја противи постављању америчког нуклеарног оружја на свом тлу као одговор на војне провокације званичног Пјонгјанга.

"Тренутно се то питање не разматра на нивоу владе. Наша политика је потпуна посвећеност денуклеаризацији", рекла је Канг.

Она је нагласила да је у Јужној Кореји, као слободној и демократској држави било различитих ставова по том питању, тако да влада води рачуна и о јавном мњењу које је наклоњено нуклеарном наоружавању Јужне Кореје.

Канг је указала на то да, уколико влада буде присиљена да ово питање размотри, неће бити доношења исхитрене одлуке због "многих осетљивих аспеката".

Она је додала да ће Северна Кореја морати да "плати" због нуклеарних тестова и лансирања ракета нестабилношћу и економским потешкоћама.

"Северна Кореја је кренула немарним путем. Цена коју ће платити за непрестане провокације док игнорише вољу мирољубиве међународне заједнице биће нестабилност и економски проблеми", рекла је Канг и додала да је Јужна Кореја посвећена мирном решењу кризе на Корејском полуострву.

Северна Кореја је свој пети нуклеарни тест спровела 9. септембра прошле године, а шести је спроведен пре недељу дана. Државни медији Северне Кореје тврде да је тада тестирана хидрогенска бомба, која би могла да се лансира ракетом. Такав потез Пјонгјанга изазвао је осуде међународне заједнице и позиве на нове санкције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво