Ураган стигао до Флориде, више oд милион људи без струје

Ураган "Ирма" је преко Кариба и Кубе, стигао до Флориде. Прва су била погођена острва на крајњем југу, а после неколико сати и копно. У Мајами Бичу, који је постао град духова, уведен је полицијски час од осам увече до седам ујутру. Више од милион људи остало је без струје.

Градови на југу Флориде су први осетили снагу урагана Ирма – јак ветар и обилне падавине су се обрушили на тај део савезне државе. 

"Ирма" је прво погодила Флориду Киз, ланац острва на југу, где су удари ветра били око 200 километара на сат.

Ураган је најпре ослабио на трећу категорију али је затим ојачао на четврту, а удари ветра били су 210 километара на сат.

На међународном аеродрому Ки Вест раније је забележена брзина ветра од 215 километара на час. 

Под ударом на Флориди почиње да отказује опрема за мерење брзине ветра, наводи Би-Би-Си

"Ирма" је, у односу на то како се првобитно мислило, променила путању – кренула је северозападно па је под узбуном западни део Флориде.

Метеоролози упозоравају да је кретање урагана непредвидиво и да стално долази до његовог слабљења односно јачања. Ураган тренутно покрива поље широко више од 160 километара.

Председник Доналд Трамп упозорио је сународнике да је невреме по снази без преседана.

"Тражим од свих који се нађу на путу урагана да поштују упутства и склоне се. Имовина је надокнадива, али не и људски животи, безбедност је на првом месту", поручио је амерички председник.

Трамп је рекао да држава чини све што је могуће да помогне у спасавању људи и подржи најугроженије.

"Никада овако нешто нисмо видели", рекао је Трамп.

Званичници енергетске компаније на Флориди саопшили су да је 1,1 милион њихових корисника остало без струје. Тимови са више од 16.000 људи спремни су да помогну.

Наређена је евакуација за шест милиона и 300.000 становника од укупно 21 милион.

Немојте бити храбри, останите у својим склоништима, упозоравају званичници на Флориди.

"Јасно је да је ово ситуација опасна по живот. Очекујем да на југозападу Флориде буде најјачи ветар. Немојте мислити да је олуја завршена ако ветар ослаби. Локални званичници ће вас обавестити када буде безбедно", поручио је гувернер Флориде Рик Скот.

Ако сте добили наређење за евакуацију, морате да кренете, одмах, ово је последња шанса да донесете добру одлуку, немојте да угрожавате живот себи и својој породици, рекао је Скот.

Седамдесет хиљада људи тражи заклон.

"Ово је тужан тренутак за свакога јер људи остављају своје куће, не знају да ли ће их тамо поново затећи", каже Алекс Алексис, управник склоништа Црвеног крста.

На Куби је ветар достизао и 200 километара на сат, па су рушени дрвеће и кровови. Оштећени су хотели у најпознатијим летовалиштима на тој острвској земљи а евакуисани су Кубанци из нижих подручја око главног града Хаване.

У многим деловима те земље нема струје а услуге мобилне телефоније су отежане.

На карипско острво Свети Мартин Француска шаље још неколико стотина војника и полицајаца како би се поново успоставио ред због пљачкања и хаоса после налета урагана.

Уништен је и затвор из којег је побегло 250 затвореника. Влада је поручила становништву да остане у затвореном простору јер се нови ураган "Хосе" приближава том подручју.

Очекује се да ће он данас и сутра ослабити - био је ношен ветром снаге 135 километара на час. На острвима Француских Кариба проузроковао је "знатно мањи" удар него што је било очекивано.

У августу 1992. Флорида је погођена ураганом "Ендрју", који је иза себе оставио 65 мртвих, оштетио преко 120.000 кућа у округу Дejд, а потпуно уништио око 20.000.

"Ирма" је, према фотографији метеоролога Ерика Холтауса, неколико пута већа, а то значи, каже, и неколико пута опаснија.

"Не само да је опаснија, него је и много већа. Неке процене говоре да 'Ирма' садржи пет пута више деструктивног потенцијала од 'Ендрјуа'", поручио је Холтаус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара